Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Luuseri pörrää kuolleen kumppaninsa ympärillä

Blogit Taivaan tähden 10.6.2017 09:35
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

”Vain” 250 miljoonan vuoden kuluttua valkoisen kääpiön ympärille muodostuu ruskeasta kääpiöstä virtaavasta aineesta kaasukiekko. Kuva: STScI

Kepler, tuo sinnikäs avaruusteleskooppi, joka rampanakin tekee yhä uusia eksoplaneettalöytöjä, on nyt bongannut kaksoistähden, jota voi vaivoin kutsua tähdeksi.

WD1202-024 on valkoinen kääpiö eli kuolleen tähden tiheä jäänne, joka on massaltaan vajaa puolikas Auringosta, mutta kooltaan ainoastaan samaa luokkaa kuin Maa.

Yksinäiseksi taivaankappaleeksi luullun kohteen kirkkaudessa havaittiin muutoksia, jotka paljastivat sitä kiertävän kookkaamman, mutta paljon kevyemmän ”tähden”.

Uusi löytö on ruskea kääpiö, joka on alle 70 kertaa jättiläisplaneetta Jupiteria massiivisempi. Tällaisia kappaleita sanotaan epäonnistuneiksi tähdiksi, koska niiden massa ei riitä ydinreaktioiden käynnistymiseen. Ne eivät siis ole oikeita tähtiä.

Sekä valkoiset että ruskeat kääpiöt ovat ihan tavallisia kosmoksen asukkeja, mutta tämän kaksikon tekee erikoiseksi se, että ne kiertävät toisiaan huimaa vauhtia. Yhteen kierrokseen kuluu aikaa vain reilu tunti, noin 71 minuuttia.

Alkujaan valkoinen kääpiö oli hieman Aurinkoa suurempi tähti, jonka ruskea kääpiö kiersi kertaalleen noin 150 vuorokaudessa. Kun tähden ydinpolttoaine alkoi käydä vähiin, se pullistui punaiseksi jättiläiseksi. 

Seuralainen jäi kuolevan tähden laajenevien kaasukerrosten sisään ja niiden välimatka alkoi kutistua. Samalla kiertoaika lyheni radikaalisti.

Nyt kiertolaiset kieppuvat toistensa ympäri noin 100 kilometrin sekuntinopeudella, mikä on tutummissa yksiköissä 360 000 kilometriä tunnissa. Moisella vauhdilla matka Maasta Kuuhun taittuisi reilussa tunnissa.

Kiivas kiertoliike saa järjestelmän säteilemään gravitaatioaaltoja, jotka kuljettavat mukanaan energiaa. Sen seurauksena kiertolaiset lähestyvät edelleen toisiaan. 

Tutkijoiden arvion mukaan noin 250 miljoonan vuoden kuluttua niiden välinen etäisyys on niin pieni, että valkoinen kääpiö alkaa imuroida itseensä köykäisemmän ruskean kääpiön vähäistä ainetta. 

Ennen pitkää valkoinen kääpiö on ahminut kumppaninsa kokonaan ja sitten se tosiaan on yksinäinen taivaankappale.