Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Avaruuskivi oli tuhota kuuluotaimen – katso kuva!

Blogit Taivaan tähden 30.5.2017 14:44
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Kuun pinta ei ole mennyt sykkyrälle, vaan luotaimen kameraan osui pieni kivensiru. Kuva: NASA/Goddard Space Flight Center/Arizona State University

Syksyllä 2014 Kuusta kuului kummia. Tai pikemminkin näkyi. Vuodesta 2008 lähtien Kuuta kiertänyt Lunar Reconnaissance Orbiter -luotain eli lyhyesti LRO lähetti kuvan, jossa kiertolaisemme pinta näytti kiharaiselta, aivan kuin pala kuunkamaraa olisi rypistynyt.

Tai LRO itse olisi vapissut. Tutkijat ja insinöörit raapivat hetken päätään, sillä luotaimessa ei tuolla hetkellä ollut menossa mitään tärinää aiheuttavaa toimintaa, kuten aurinkopaneelien tai radioantennin kääntämistä.

Askarrusta lisäsi se, että luotaimessa on kolme kameraa, joista yksi ottaa laajakulmakuvia ja kaksi rajatumpia otoksia pinnanmuodoista. Jos koko luotain olisi tärissyt, se olisi vaikuttanut kaikkiin kameroihin.

Vapinan aiheuttamat vääristymät näkyivät kuitenkin vain yhden kameran kuvissa. Mikä saa luotaimessa ainoastaan yhden instrumentin väpäjämään?

Ankarien pohdintojen tuloksena ainoaksi selitykseksi on nyt jäänyt meteoroidi, pieni avaruuden kivi, joka iskeytyi kameraan.

Vaikka LRO kiertää Kuuta yli 380 000 kilometrin etäisyydellä Maasta, voitiin kuvan kiharaisuuden ja mallinnuksen avulla selvittää, kuinka isosta murikasta oli kyse.   

Ennen luotaimen lähettämistä sen instrumenttien kestävyyttä laukaisun aikaisessa tärinässä testattiin sekä tietokonemallilla että ravistelemalla kameroita testipenkissä. 

Tutkijat syöttivät samaiseen malliin erilaisia arvoja kokeillakseen, saisivatko aikaan samanlaisia vääristymiä kuin luotaimen lähettämässä kuvassa näkyy. 

Tulokseksi tuli, että kameraan osui 0,8 millimetrin läpimittainen kivensiru, jolla oli nopeutta noin seitsemän kilometriä sekunnissa, siis yli 25 000 kilometriä tunnissa. 

Onneksi optiikka ei saanut osumaa, vaan hiekanjyvä iskeytyi vain hieman A4-arkkia isompaan kameran lämmönsäteilimeen. Kuinka todennäköistä moinen on?

Ei kovinkaan. Luotain kuvaa Kuun pintaa vain sikäläisen päivän aikana eli kahden viikon jaksoissa ja silloinkin vain kymmenisen prosenttia tehollisesta ajasta. Kuukauden mittaan kuvausaikaa kertyy ainoastaan puolisentoista vuorokautta.

Silti kivensiru sattui osumaan kameraan juuri kun se oli ottamassa kuvaa Kuun pinnasta.