Avaruuskivi oli tuhota kuuluotaimen – katso kuva!

Syksyllä 2014 Kuusta kuului kummia. Tai pikemminkin näkyi.

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Kuun pinta ei ole mennyt sykkyrälle, vaan luotaimen kameraan osui pieni kivensiru. Kuva: NASA/Goddard Space Flight Center/Arizona State University

Syksyllä 2014 Kuusta kuului kummia. Tai pikemminkin näkyi. Vuodesta 2008 lähtien Kuuta kiertänyt Lunar Reconnaissance Orbiter -luotain eli lyhyesti LRO lähetti kuvan, jossa kiertolaisemme pinta näytti kiharaiselta, aivan kuin pala kuunkamaraa olisi rypistynyt.

Tai LRO itse olisi vapissut. Tutkijat ja insinöörit raapivat hetken päätään, sillä luotaimessa ei tuolla hetkellä ollut menossa mitään tärinää aiheuttavaa toimintaa, kuten aurinkopaneelien tai radioantennin kääntämistä.

Askarrusta lisäsi se, että luotaimessa on kolme kameraa, joista yksi ottaa laajakulmakuvia ja kaksi rajatumpia otoksia pinnanmuodoista. Jos koko luotain olisi tärissyt, se olisi vaikuttanut kaikkiin kameroihin.

Vapinan aiheuttamat vääristymät näkyivät kuitenkin vain yhden kameran kuvissa. Mikä saa luotaimessa ainoastaan yhden instrumentin väpäjämään?