Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Avaruuskivi oli tuhota kuuluotaimen – katso kuva!

Blogit Taivaan tähden 30.5.2017 14:44
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Kuun pinta ei ole mennyt sykkyrälle, vaan luotaimen kameraan osui pieni kivensiru. Kuva: NASA/Goddard Space Flight Center/Arizona State University

Syksyllä 2014 Kuusta kuului kummia. Tai pikemminkin näkyi. Vuodesta 2008 lähtien Kuuta kiertänyt Lunar Reconnaissance Orbiter -luotain eli lyhyesti LRO lähetti kuvan, jossa kiertolaisemme pinta näytti kiharaiselta, aivan kuin pala kuunkamaraa olisi rypistynyt.

Tai LRO itse olisi vapissut. Tutkijat ja insinöörit raapivat hetken päätään, sillä luotaimessa ei tuolla hetkellä ollut menossa mitään tärinää aiheuttavaa toimintaa, kuten aurinkopaneelien tai radioantennin kääntämistä.