Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Trump haluaa äkkiä Kuuhun

Blogit Taivaan tähden 24.5.2017 08:50
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Orion matkaa Kuuhun – ilman astronautteja. Kuva: Nasa

Yhdysvallat on kärvistellyt ilman omaa avaruusalusta jo lähes kuuden vuoden ajan. Asialle antaa jonkinlaista perspektiiviä, että Alan Shepardin ihkaensimmäisestä avaruushypystä ehti vierähtää vain reilut seitsemän vuotta, kun Frank Borman, James Lovell ja William Anders olivat jo kiertämässä Kuuta.

Ja vain puolisen vuotta myöhemmin Neil Armstrong ja Buzz Aldrin laskeutuivat ensimmäisinä ihmisinä kiertolaisemme pinnalle.

Toistaiseksi astronautit joutuvat liftaamaan venäläisen Sojuz-aluksen kyytiin päästäkseen Kansainväliselle avaruusasemalle tai ylipäätään avaruuteen. Suurvallalle nolohko tilanne.

Uusi alus ja kantoraketti on kuitenkin kehitteillä. On ollut jo pitkään. Tuleva Space Launch System rakentuu kantoraketeista, joista suurin ja tehokkain on samaa luokkaa kuin muinainen Saturn V -kuuraketti. Se vauhdittaa tulevaisuudessa Orion-alukset kohti Kuuta ja mahdollisesti Marsiinkin.

Ei kuitenkaan ihan heti. Raketin ja aluksen ensilento on ehtinyt lykkääntyä jo moneen kertaan, viimeksi ensi vuodesta seuraavan vuoden puolelle. Ja sekin tehdään miehittämättömänä koelentona. Ensimmäiset astronautit olisivat Orionin kyydissä ehkä vasta vuonna 2022.

Paitsi että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kysellyt, josko jo ensilento voisi olla miehitetty. Yhä useamman, jopa amerikkalaisen, mielestä olisi todennäköisesti toivottavaa, että kyydissä olisi Trump itse.

Nasa teki vähän laskelmia ja totesi, että pyynnön toteuttamiselle tulisi hintaa liki miljardi dollaria ja lento viivästyisi entisestään. 

Trumpin hätäily on toki ymmärrettävää. Jos uuden avaruusaluksen ensimmäinen miehitetty lento tehdään suunnitelmien mukaisesti, sitä ennen on jo seuraavat presidentinvaalit, ja kansakunnalla on todennäköisesti uusi luotsi.

Silloin Trump ei pääsisi leuhkimaan sillä, että on keksinyt avaruuslennot.