Trump haluaa äkkiä Kuuhun

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Orion matkaa Kuuhun – ilman astronautteja. Kuva: Nasa

Yhdysvallat on kärvistellyt ilman omaa avaruusalusta jo lähes kuuden vuoden ajan. Asialle antaa jonkinlaista perspektiiviä, että Alan Shepardin ihkaensimmäisestä avaruushypystä ehti vierähtää vain reilut seitsemän vuotta, kun Frank Borman, James Lovell ja William Anders olivat jo kiertämässä Kuuta.

Ja vain puolisen vuotta myöhemmin Neil Armstrong ja Buzz Aldrin laskeutuivat ensimmäisinä ihmisinä kiertolaisemme pinnalle.

Toistaiseksi astronautit joutuvat liftaamaan venäläisen Sojuz-aluksen kyytiin päästäkseen Kansainväliselle avaruusasemalle tai ylipäätään avaruuteen. Suurvallalle nolohko tilanne.

Uusi alus ja kantoraketti on kuitenkin kehitteillä. On ollut jo pitkään. Tuleva Space Launch System rakentuu kantoraketeista, joista suurin ja tehokkain on samaa luokkaa kuin muinainen Saturn V -kuuraketti. Se vauhdittaa tulevaisuudessa Orion-alukset kohti Kuuta ja mahdollisesti Marsiinkin.