Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Tikapuita pitkin taivaaseen, magneettisiltaa myöten galaksista toiseen

Blogit Taivaan tähden 16.5.2017 08:00
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Magellanin sillan magneettikenttää tutkittiin Paul Wild -observatorion radioteleskoopilla Australiassa. Pilvet näkyvät teleskoopin yläpuolella. Kuva Mike Salway

Lastenlorussa matkaa taittaa kissa, mutta galaksienvälisessä avaruudessa on liikkeellä kaasu.

Linnunradan naapurigalaksien, Suuren ja Pienen Magellanin pilven, välillä on vetykaasuvirtaus, joka on löydetty jo vuonna 1963. Tähän saakka sen synty on ollut arvoitus, mutta nyt 75 000 valovuoden mittaisen ”Magellanin sillan” rakentumisesta on saatu uutta tietoa. Ehkä.

Galakseja yhdistävän kapoisen kaasupilven kohdalla on havaittu magneettikenttä. Tähtien- tai pikemminkin galaksienväliseen suunnistukseen siitä ei olisi, sillä kenttä on voimakkuudeltaan on vain noin miljoonasosa kompassineulan suunnan määräävästä Maan magneettikentästä.