Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Kyllä Aurinkoonkin voi yöllä laskeutua

Blogit Taivaan tähden 19.4.2017 08:21
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Maa öiseen aikaan. Pilkkopimeää on vain kylmimmillä ja kuivimmilla seuduilla. Kuva: NASA/Goddard

Vanhan vitsin mukaan päivätähtemme polttavankuumalle pinnalle on mahdollista laskeutua – kunhan sen tekee öiseen aikaan. Poliittisesti vähiten epäkorrektin version mukaan asialla olisivat pohjoiskorealaiset.

Yhtä mahdotonta on ottaa maapallosta kuva, jossa kaikkialla vallitsee yö. Sellainen on kuitenkin vastikään julkaistu. Eikä se ole edes ensimmäinen laatuaan, vaan uusin, entisiä paljon tarkempi versio samasta teemasta.

Avaruudesta käsin Maan kuvaaminen ei ole temppu eikä mikään, sitä on tehty jo vuosikymmenten ajan. Jotta kuvassa olisi yö koko maapallolla on jo vähän haastavampaa.

Sen lisäksi, että Aurinko valaisee Maasta aina puolet, tehtävää vaikeuttavat sääolot. Pilvet peittävät alituiseen laajoja maa-alueita ja jos tarkoitus on saada kuva, jossa näkyy nimenomaan maanpinta öiseen aikaan, satelliittikuvia on kerättävä vuosien ajan.

Oman ongelmansa aiheuttavat ihmisen toimet, sillä usein tiheimmin asuttujen seutujen yllä leijuu savusumua ja saastepilviä, jotka tekevät kuvat suttuisiksi. Siksi kattavaan ja tarkkaan yömaisemaotokseen tarvitaan satoja yksittäisiä satelliittikuvia.

Kun meille suomalaisille on tärkeää, että pysymme kansainvälisissä otsikoissa, jälleen voi sanoa, että Suomi on mainittu. Tuorein yöpotretti on koottu Suomi National Polar-orbiting Partnership -satelliitin ottamista kuvista.

Avaruuslaite ei kuitenkaan ole saanut nimeään pohjoiselta kotimaaltamme, vaan Verner Edward Suomelta (1915–1995), yhdysvaltalaiselta säätieteilijältä, jonka suomalaiset vanhemmat muuttivat Atlantin taakse 1900-luvun alussa.

Öisiä näkymiä ei kuvata siksi, että koostetuista kuvista saisi hienoja julisteita. Pimeässä loistavat kaupungit, valtatiet ja jokivarret kertovat, miten laajalle ihminen on maapallolla levittäytynyt. Ja kun kuvia koostetaan säännöllisin väliajoin, selviää levittäytymisen tahti.

Kuva havainnollistaa myös sitä, miten riittävän pitkälle kehittyneen vieraan sivilisaation on helppo huomata ihmiskunnan olemassaolo, vaikka olisimme Stephen Hawkingin neuvojen mukaan ihan hissuksiin: Maan öinen valomeri on selvästi teknistä alkuperää.

Jotta voisimme pysytellä piilossa meitä uhkaavilta avaruuden muukalaisilta, meidän pitäisi noudattaa SETI-tutkija Seth Shostakin vinkkiä: ”Sammuttakaa valot!”