Kyllä Aurinkoonkin voi yöllä laskeutua

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Maa öiseen aikaan. Pilkkopimeää on vain kylmimmillä ja kuivimmilla seuduilla. Kuva: NASA/Goddard

Vanhan vitsin mukaan päivätähtemme polttavankuumalle pinnalle on mahdollista laskeutua – kunhan sen tekee öiseen aikaan. Poliittisesti vähiten epäkorrektin version mukaan asialla olisivat pohjoiskorealaiset.

Yhtä mahdotonta on ottaa maapallosta kuva, jossa kaikkialla vallitsee yö. Sellainen on kuitenkin vastikään julkaistu. Eikä se ole edes ensimmäinen laatuaan, vaan uusin, entisiä paljon tarkempi versio samasta teemasta.

Avaruudesta käsin Maan kuvaaminen ei ole temppu eikä mikään, sitä on tehty jo vuosikymmenten ajan. Jotta kuvassa olisi yö koko maapallolla on jo vähän haastavampaa.

Sen lisäksi, että Aurinko valaisee Maasta aina puolet, tehtävää vaikeuttavat sääolot. Pilvet peittävät alituiseen laajoja maa-alueita ja jos tarkoitus on saada kuva, jossa näkyy nimenomaan maanpinta öiseen aikaan, satelliittikuvia on kerättävä vuosien ajan.