Entä jos asteroidi osuisi Suomeen?

Kuvasin Kuuta. Vähän yli puolikkaana sen yksityiskohdat erottuvat kaikkein parhaiten.

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Kuun Clavius-kraatteri mahtuisi vaivoin Helsingin ja Jyväskylän väliin. Kuva: Markus Hotakainen

Kuvasin Kuuta. Vähän yli puolikkaana sen yksityiskohdat erottuvat kaikkein parhaiten. Valoisan ja pimeän – eli päivän ja yön – rajalla auringonvalo lankeaa Kuun rokonarpiselle pinnalle hyvin matalalta, ja kaikki kraatterit, rotkot ja harjanteet korostuvat.

Kuun eteläisellä ylänköalueella on Clavius, yksi Kuun suurimpia kraattereita. Sen läpimitta on noin 230 kilometriä. Jos samankokoinen iskujälki olisi eteläisen Suomen kohdalla, kraatterin reuna kulkisi suunnilleen Helsingin ja Jyväskylän kohdilla.

Kuun kraatterit ovat syntyneet asteroidien törmäillessä Kuun pintaan. Iskeytyjän kokoluokasta voi esittää vain arvioita, mutta nyrkkisääntönä pidetään, että yleensä se on ollut 1/10–1/20 syntyneen kraatterin läpimitasta. Claviuksen tapauksessa siis noin 15 kilometriä.

Mitä jos sellainen kappale osuisi Suomeen?