Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Entä jos asteroidi osuisi Suomeen?

Blogit Taivaan tähden 6.4.2017 08:40
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Kuun Clavius-kraatteri mahtuisi vaivoin Helsingin ja Jyväskylän väliin. Kuva: Markus Hotakainen

Kuvasin Kuuta. Vähän yli puolikkaana sen yksityiskohdat erottuvat kaikkein parhaiten. Valoisan ja pimeän – eli päivän ja yön – rajalla auringonvalo lankeaa Kuun rokonarpiselle pinnalle hyvin matalalta, ja kaikki kraatterit, rotkot ja harjanteet korostuvat.

Kuun eteläisellä ylänköalueella on Clavius, yksi Kuun suurimpia kraattereita. Sen läpimitta on noin 230 kilometriä. Jos samankokoinen iskujälki olisi eteläisen Suomen kohdalla, kraatterin reuna kulkisi suunnilleen Helsingin ja Jyväskylän kohdilla.