Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Suomi maailman(kaikkeuden)kartalle – arktista osaamista avaruuteen?

Blogit Taivaan tähden 1.4.2017 11:36
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

NASAn kehittelemä ”robottikynsi” auttaisi luotainta sekä liikkumaan että pysymään paikallaan jäisissä oloissa. Kuva: NASA/JPL-Caltech

Ajankohdasta huolimatta tämä ei ole aprillipila.

Rehellisyyden nimissä on kyllä todettava, että arktista osaamista ei ihan vielä olla viemässä avaruuteen, mutta jonakin päivänä niin vielä tapahtuu.

Vaikka Maa on ainoa Aurinkokunnan kappale, jonka pinnalla on elämän kannalta oleellisen tärkeää nestemäistä vettä, sitä on löytynyt muutaman muunkin kiertolaisen uumenista.

Jättiläisplaneetat ovat niin kaukana Auringosta, että niiden kuiden pintalämpötila on lähes 200 astetta pakkasen puolella. Silti ainakin Jupiterin Europan ja Ganymedeen sekä Saturnuksen Enceladuksen jäisen pinnan alla velloo vesi.

On mahdollista, että ankarista oloista huolimatta näissä kilometrien paksuisen jään peittämissä merissä on saattanut syntyä elämää. Sitä ei tiedetä, ja sen selvittäminen on hankalaa.

Parhaillaan NASA tutkii vaihtoehtoja jäisten kuiden tutkimiseksi ultrakylmissä oloissa selviytyvien, sopivilla apuvälineillä varustettujen robottien avulla. Listalla on lämpöporia, mekaanisia käsivarsia ja näytteenottoammuksia.

Vielä toistaiseksi meillä Suomessa on talvisin arktiset olot ja kylmyyteen soveltuvaa tekniikkaa on ollut pakko kehittää aina jäänmurtajista ylipäätään alhaisia lämpötiloja kestäviin laitteisiin.

Perämeren paksuimpienkin ahtojäiden murtaminen on toki lasten leikkiä verrattuna porautumiseen parikymmenkilometrisen jään läpi, mutta tarkoitus ei olekaan saada öljytankkeria jättiläiskuun uumeniin.

Pieni reikä riittää. Pääasia on, että jään alla piileksivästä vedestä saadaan näyte. Sen jälkeen ollaan paljon viisaampia syvyyksissä vallitsevista olosuhteista ja elämän mahdollisuuksista.

Vaikka Suomi on vasta saamassa ensimmäisen satelliitin Maata kiertävälle radalle, suomalaista tekniikkaa on matkannut avaruuteen jo kymmenien satelliittien ja luotainten mukana. Kotimainen painemittari on päätynyt jopa Saturnuksen Titan-kuun pinnalle noin 1,5 miljardin kilometrin päähän Maasta.

Hyisten kuiden elämää etsiviä luotaimia ei vielä ole rakenteilla, joten meillä olisi hyvin aikaa ottaa ihan uudenlainen tuottavuusloikka. Avaruusosaamista meillä on jo.

Jääroboteilla Suomi ei pelastu, mutta ei maamme metsiäkään voida loputtomiin myydä halpana selluna maailmalle.