Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Tässä ei Kepler onnistunut. Katso kuva!

Blogit Taivaan tähden 29.3.2017 08:48
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Merkurius näkyy iltataivaalla, seuranaan sillä on Mars. Kuva: Markus Hotakainen

Jos haluaa päihittää 1600-luvulla vaikuttaneen kuuluisan tähtitieteilijän, nyt siihen on oiva tilaisuus.

Saksalainen Johannes Kepler ratkoi nelisensataa vuotta sitten planeettojen vaelteluun liittyviä arvoituksia, mutta saavutuksistaan huolimatta – hän muotoili kolme planeettaliikkeen lakia – hän ei koskaan nähnyt sisintä planeettaa Merkuriusta.

Helppo bongattava se ei olekaan. Merkurius kiertää Aurinkoa alle 50 miljoonan kilometrin etäisyydellä eli sen etäisyys on vajaa kolmannes Maan ja Auringon välimatkasta. Siksi planeetta ei Maasta katsottuna etäänny kovin kauas päivätähdestämme.