Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Nuoressa maailmankaikkeudessa tuoksui grillimakkara

Blogit Taivaan tähden 28.3.2017 12:18
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Mitä yhteistä on maailmankaikkeudella ja grillimakkaralla? Kuva: Markus Hotakainen

Miljardin vuosien takaisten asioiden tutkiminen tuntuu äkkiseltään mahdottomalta, mutta onneksi maailmankaikkeus on kuin valtaisa aikakone. Koska valon nopeus on äärellinen – ”vain” noin 300 000 kilometriä sekunnissa – se kuljettaa mukanaan ikivanhoja viestejä.

Jos tutkijat tarkastelevat vaikkapa kymmenen miljardin valovuoden etäisyydellä sijaitsevia galakseja, niistä tuleva valo on lähtenyt matkaan yhtä monta vuotta sitten. Siis kauan ennen kuin Auringosta ja sitä kiertävistä planeetoista oli tietoakaan.

Nyt tähtitieteilijät ovat todenneet, että noihin aikoihin tähtienvälisessä avaruudessa oli kaasun ja pölyn seassa myös polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä.

Havaijilla sijaitsevalla kymmenmetrisellä Keck-teleskoopilla ja vuonna 2003 laukaistulla Spitzer-avaruusteleskoopilla tehtiin havaintoja noin 1 500 kaukaisesta galaksista.

PAH-yhdisteiden määrä ja siinä esiintyvät vaihtelut erikokoisissa ja -ikäisissä galakseissa kertovat, että tähtien syntytahti oli maailmankaikkeuden nuoruudessa jopa kolmanneksen kiivaampi kuin aiemmin on arveltu.

Maailmankaikkeudessa muodostui vetyä ja heliumia raskaampia alkuaineita oletettua enemmän ja nopeammin, millä on vaikutuksensa myös arvioihin siitä, milloin ensimmäiset merkit elämästä ovat voineet ilmaantua.

Mutta entä se universumin tuoksu?

Polysykliset aromaattiset hiilivedyt ovat konstikkaasta nimestään huolimatta hyvin tuttuja. Niitä on esimerkiksi hiilessä ja tervassa, ja yhtä lailla liikenteen päästöissä kuin metsäpalojen syytämässä savussa, mutta myös kesäaikaan grilleissä tirisevissä makkaroissa.

Tai jos tarkkoja ollaan, PAH-yhdisteitä muodostuu makkaroihin, jos niitä kärventää liian pitkään. Juuri niissä mustuneissa kohdissa, jotka monien mielestä antavat makkaralle parhaan maun, on kosolti PAH-yhdisteitä. Ja monet niistä ovat terveydelle haitallisia. Kuten suurissa määrissä makkarat muutenkin.