Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Nuoressa maailmankaikkeudessa tuoksui grillimakkara

Blogit Taivaan tähden 28.3.2017 12:18
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Mitä yhteistä on maailmankaikkeudella ja grillimakkaralla? Kuva: Markus Hotakainen

Miljardin vuosien takaisten asioiden tutkiminen tuntuu äkkiseltään mahdottomalta, mutta onneksi maailmankaikkeus on kuin valtaisa aikakone. Koska valon nopeus on äärellinen – ”vain” noin 300 000 kilometriä sekunnissa – se kuljettaa mukanaan ikivanhoja viestejä.

Jos tutkijat tarkastelevat vaikkapa kymmenen miljardin valovuoden etäisyydellä sijaitsevia galakseja, niistä tuleva valo on lähtenyt matkaan yhtä monta vuotta sitten. Siis kauan ennen kuin Auringosta ja sitä kiertävistä planeetoista oli tietoakaan.