Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Taas menee tunti ihan hukkaan

Blogit Taivaan tähden 25.3.2017 12:32
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Aika kesäiseltä näin kesäajan kynnyksellä ulkona näyttääkin. Kuva: Markus Hotakainen

Jälleen on se aika vuodesta, kun media muistuttelee isoin otsikoin siirtymisestä kesäaikaan. ”Keväällä kellon viisareita käännetään kohti kesää.” Hah!

Kun ikkunasta katsoo ulos, pihamaa on vielä lumen peitossa, hetki sitten taivaalta tipahteli lumihiutaleita ja lämpötila on vaivoin plussan puolella.

Näin maaliskuussa suurin osa energiasta taitaa mennä ihan muuhun kuin sisätilojen valaisemiseen riippumatta siitä, mitä kellon viisarit näyttävät.

Kirjoitin kesäajasta vuosi sitten ja listasin väitettyjä hyötyjä, jonkin verran myös haittoja. Hesarissa unitutkija, professori Markku Partinen konkretisoi haitat: kesäaikaan siirtyminen ei ole pelkkä pari päivää kestävä aamu-unisten piina, vaan se voi olla uhka terveydelle.

Tuskinpa lääketiede tuntee yhtään tapausta, jossa sydänkohtauksen tai aivoinfarktin voidaan kiistattomasti osoittaa aiheutuneen yksinomaan kesäaikaan siirtymisestä, mutta jo kasvanut riski on asia, joka pitäisi ottaa vakavasti.

Etenkin, kun ne kuvitellut kesäajan hyödyt ovat minimaaliset, elleivät peräti olemattomat.

Partinen luettelee myös keinoja, joiden avulla kesäaikaan siirtymisen haittavaikutuksia voi lieventää ja kuinka siihen voi sopeutua.

Miksi pitäisi? Ainoa järkevä vaihtoehto olisi luopua koko pelleilystä. Ei Suomi siitä mihinkään globaaliin eristykseen joutuisi. Päinvastoin, todennäköisesti aika moni maa seuraisi esimerkkiä.

Tuskinpa me suomalaiset olemme ainoa kansakunta, joka kokee kesäajan silkkana kiusantekona.