Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Kuplavettä kaukaisen kuun kesässä

Blogit Taivaan tähden 20.3.2017 15:38
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Titanin kesäsää saa järvet ja meret kuplimaan - ehkä. Neliöidyn ”saaren” rantaviivassa tapahtuu alituiseen muutoksia. Kuva: Nasa / JPL-Caltech / Space Science Institute

Klikkijournalismin parhaita perinteitä noudattaen en oikeasti kerro vedestä vaan nestemäisestä metaanista ja etaanista. Ja ”kuu” on kirjoitettu pienellä, koska kyseessä ei ole oma kiertolaisemme vaan Saturnuksen suurin kuu Titan.

Siellä kyllä kuplii. Ja nimenomaan kesäisin.

Tosin kesä on aavistuksen liioiteltu käsite Titanin tapauksessa. Liki puolentoista miljardin kilometrin etäisyydellä Auringosta lämpötila on ”helteisenä” päivänä vain muutaman asteen korkeampi kuin kuun keskimääräinen –180 celsiusasteen pakkanen.