Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Eksoplaneettoja yksityiskohtaisissa valokuvissa? Höpsis!

Blogit Taivaan tähden 13.3.2017 15:10
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Trappist-1-planeettajärjestelmä ei näytä tältä. Kuva: Nasa

Jatketaan eksoplaneettateemalla, kun sitä kerran tarjoillaan joka toisesta tuutista.

”Nasa julkisti loisteliaan yksityiskohtaiset ensimmäiset kuvat Trappist-1-aurinkokunnasta”

Näin on otsikoitu Tekniikan Maailman juttu, jossa esitellään ”ensimmäiset valokuvat siitä, miltä äskettäin löydetty Trappist-1-aurinkokunta näyttää”.

Ei esitellä. Tai esitellään kyllä kuvia, mutta valokuvia ne eivät ole. Eivätkä ne myöskään kerro, miltä Trappist-1-tähden planeettajärjestelmä näyttää.

Todellisuudessa Nasa on julkaissut animaation, joka kuvaa tähden kirkkauden muuttumista, kun sitä kiertävät planeetat kulkevat sen editse. Sillä perusteella ne on ylipäätään löydetty.

Kookkaista pikseleistä muodostuvat ”valokuvat” ovat animaatioruutuja, jotka on tuotettu Kepler-avaruusteleskoopin tekemistä kirkkausmittauksista.

Ne on muutettu näkyvään muotoon – kuten alkuperäistiedotteessa kerrotaan – uudella k2flix-ohjelmistolla. Se kehitettiin Keplerin ohjausjärjestelmän mentyä osittain epäkuntoon. Mittauksissa alkoi esiintyä uudenlaisia häiriöitä, joiden vaikutus piti saada mahdollisimman vähäiseksi.

Näin yli 500 miljoonaa dollaria maksanut teleskooppi saatiin pelastettua jatkoajalle, joka jatkuu jo neljättä vuotta.

Otsikon lisäksi jutussa naureskellaan muutenkin Nasan julkaisemalle vilkkuvalle pikselimössölle. Ironis-sarkastinen sävy – joka ei suomalaisessa mielenmaisemassa muutenkaan toimi – on kehno valinta tiedeuutiseen, kun lukijoilla ei välttämättä ole käsitystä siitä, mistä oikein on kyse.

Nyt jutusta saa vaikutelman, että tuhansia eksoplaneettoja löytäneet tutkijat ovat täysiä tolloja.