Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Met(el)i voi herättää uinuvan alienin

Blogit Taivaan tähden 21.2.2017 16:40
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Jerry Ehman raapusti havaintoprintin laitaan kolme kuuluisaksi käynyttä kirjainta. Kuva: Big Ear Radio Observatory

Kirjoitin pari vuotta sitten kirjan avaruuden älyn etsinnästä eli SETI-tutkimuksesta (Search for Extraterrestrial Intelligence). Nyt teos on jo vanhentunut.

Ei hätää, älyä ei ole vielä löytynyt avaruudesta – jos kohta sen esiintyminen maapallollakin tuntuu käyvän yhä harvinaisemmaksi.

SETI vain on menneen talven lumia, nyt tutkijat puhuvat METIstä (Messaging Extraterrestrial Intelligence) eli viestinnästä Maan ulkopuolisen älyn kanssa.

Tai jos tarkkoja ollaan, viestien lähettämisestä. Viestintä oli mukana jo vuosikymmeniä sitten, kun tutkimuksesta käytettiin alkuun lyhennettä CETI eli Communication with ja niin edelleen.

Kun keskustelukumppania ei löytynytkään, alettiin puhua etsinnästä. Nyt ollaan kuitenkin palaamassa ajatukseen, että avaruuden muukalaisten kanssa ehkä sittenkin voitaisiin viestiä.

Ei siellä edelleenkään ole varmuudella ketään meitä kuulemassa, mutta ajatuksena on, että meidän kannattaa lähetellä viestejä, jotta mahdolliset muukalaiset voisivat olla varmoja olemassaolostamme.

Stephen Hawking on varoitellut, ettei meidän kannata levitellä kosmokseen juoruja itsestämme, koska joku vihamielinen sivilisaatio voi tulla ja valloittaa rakkaan kotiplaneettamme.

Tätä kauhuskenaariota ei kovin moni jaa. METI-tutkimuksessa ajatellaan pikemminkin päinvastoin.

Kun itse etsimme avaruuden älyä, yksittäiset signaalit eivät riitä sen löytymiseen. Vuonna 1977 kolmen jalkapallokentän kokoisella Big Ear -radioteleskoopilla vastaanotettiin reilun minuutin kestänyt ”viesti”, joka tunnetaan Wow! -signaalina.

Se ei koskaan toistunut eikä samassa suunnassa yrityksistä huolimatta havaittu mitään vastaavaa. Jotta jollakin olisi tieteellistä merkitystä, sen pitää olla toistettavissa ja havaittavissa uudelleen.

Tähän perustuu myös METI.

Jos haluamme tulla kuulluiksi, meidän täytyy lähettää avaruuteen alituiseen viestejä. Silloin mahdolliset vastaanottajat eivät havaitsisi yksittäisiä Wow! -signaalin vastineita, vaan saisivat toistuvista viesteistä varmistuksen, että siellä jossakin – eli täällä – todella on joku.