Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Emmekä me osaa nukkuakaan oikein

Blogit Taivaan tähden 19.2.2017 13:36
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Herätys! Aurinko on jo melkein noussut. Kuva: Markus Hotakainen

Kirjoitin viimeksi siitä, että me suomalaiset syömme väärin. Eipä tuon toisen perustarpeen eli nukkumisen suhteen ole sen parempi tilanne.

Ainakaan jos asiantuntijoihin on luottamista: unen määrä vähenee kaiken aikaa ja laadussakin on toivomisen varaa. Syistä voi olla montaa mieltä.

”Aamun virkku, illan torkku, se tapa talon pitää.”

”Aikainen lintu madon nappaa.”

Tällaisilla kansanviisauksilla meitä on houkuteltu tai suorastaan patisteltu menemään illalla aikaisin nukkumaan, jotta voimme herätä aikaisin aamulla uuteen päivään.

Bullshit!

Aamuansioituneisuus oli varmaan ihan validi ominaisuus joskus muinoin, kun kaikki työt piti ehtiä tehdä luonnonvalossa. Tosin sekään ei ole aina mahdollista näillä leveysasteilla, kun talvisaikaan on ”kaks pimiää vastakkain”.

Nykypäivänä tuntuu järjettömältä, että yhä elettäisiin samaan tahtiin kuin entisaikain ihmiset, jotka raastoivat itsensä sängystä kesken makeimpien unien ehättääkseen navettaan herättämään lehmät kesken yhtä makoisten unien aamulypsylle.

Tai ei se sinänsä ole järjetöntä. Tolkkua vailla on kuvitelma, että kaikkien pitäisi ja kaikki voisivat elää samoin. Etenkin 2010-luvulla, kun työnkuva on melkein kaikilla aloilla muuttunut radikaalisti eikä läheskään kaikkien ole välttämätöntä herätä kuudelta aamulla.

Osa ihmisistä on aamuvirkkuja ja osa illanvirkkuja. Itse olen onneksi kumpaakin, joten periaatteessa minulla ei ole tässä penniäkään kiinni.

Joillekin on kuitenkin yhtä mahdotonta päästä joka aamu liikkeelle kukonlaulun aikaan kuin niille ”oikealla” tavalla nukkuville olisi jatkaa päivää aina puolilleöin tai myöhempäänkin.

Silti jopa arvostetut unitutkijat ovat sitä mieltä, että kyse on vain unirytmistä ja kuka tahansa voi pikkuisen pinnistelemällä ja viikossa tai parissa muuttua iltauniseksi ja aamuvirkuksi.

Ei voi.

Mutta jos tämän toteaa ääneen, aamuansioituneet arjen sankarit älähtävät välittömästi, että pitäisikö koko yhteiskunnan toimia pelkästään näiden unikekojen ehdoilla.

Ei pidä.

Mutta ei yhteiskunnan pitäisi toimia yksinomaan aamuvirkkujenkaan ehdoilla.

Juuri se on yksi syy siihen, että osa ihmisistä nukkuu liian vähän ja senkin vähän huonosti.