Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Mitä eroa on Jupiterilla ja Venuksella? Kymmenisen tuntia

Blogit Taivaan tähden 22.1.2017 09:13
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Jupiter ja Kuu aamuisella pakkastaivaalla. Kuva: Markus Hotakainen

Kuulostaapa pöljältä. Miten kahden planeetan ero voitaisiin määritellä aikamitoissa?

Venus on hieman Maata pienempi kiviplaneetta, jolla on tiheä kaasukehä, pintalämpötila huitelee liki 500 celsiusasteessa ja maasto on pelkkää laavatasankoa.

Jupiter puolestaan on planeetoista ylivoimaisesti suurin, läpimitaltaan 11 kertaa Maata suurempi ja valtaosaltaan kaasua. Kiinteää pintaa sillä ei ole lainkaan, ja pilvien yläosissa lämpötila on noin 150 astetta pakkasen puolella.

Etäisyydet ovat ihan erilaiset niin Auringosta kuin Maastakin. Jupiter on yli seitsemän kertaa kauempana Auringosta kuin Venus, ja lähimpänä Maata ollessaan Jupiter on melkein 15 kertaa kauempana kuin Venus lähimmillään.

Venus kiertää Aurinkoa Maan radan sisäpuolella, Jupiter kaukana sen ulkopuolella. Eikä Venuksella ole ainoatakaan Kuuta, kun niitä Jupiterilla on 67 – vähintään: kaikkein pienimpiä kiertolaisia ei ole vielä varmaankaan löydetty.

Entä tuo ”aikaero”, kymmenisen tuntia?

Alkuvuodesta sekä ilta- että aamutaivaalla on loistellut kirkas ”tähti”. Viime aikoina ne ovat olleet taivaalla suunnilleen yhtä korkealla, ja illalla näkyvä taivaankappale on seurannut aamuisen kumppaninsa jalanjälkiä kymmenen tunnin viiveellä.

Jos taivaalle vilkaisee vaikkapa seitsemän aikoihin aamulla ja uudemman kerran iltaviideltä, melkein täsmälleen samassa suunnassa ja samalla korkeudella kiiluu kirkas valopiste.

Tilanne kuitenkin muuttuu melko nopeasti. Vaikka Jupiter hallitsee aamutaivasta koko kevättalven ja Venuskin kimmeltää illansuussa vielä tovin, ne liikkuvat kaiken aikaa taivaalla Auringon suhteen.

Venus oli kauimpana Auringon itäpuolella jo pari viikkoa sitten, joten se on nyt lähestymässä päivätähteämme, kirkastuu vielä jonkin verran, mutta katoaa Auringon loisteeseen maaliskuussa. Kesällä Venus ilmestyy näkyviin taas uudelleen, mutta silloin se on valoisalla aamutaivaalla.

Jupiter sen sijaan on kulkemassa kohti huhtikuista oppositiotaan, jolloin se on taivaalla vastapäätä Aurinkoa. Silloin se nousee Auringon laskiessa ja laskee Auringon noustessa eli pysyttelee näkyvissä koko yön.

Jos näitä auringonnousun ja -laskun airuita vilkaisee kiikarilla tai kaukoputkella, tulee esiin vielä yksi selkeä ero.

Jupiter möllöttää pyöreänä pallukkana, mutta Venus on kuin puolikuu. Kevään mittaan vaihe vähenee ja Venus käy yhä kapoisemmaksi sirpiksi. Kunnes katoaa kokonaan.