Tähtikartat menevät kohta uusiksi

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
KIC9832227 muistuttaa kaksoistähteä VFTS 352: kaksi tähteä kiertää toisiaan niin lähekkäin, että ne ovat sulautumassa yhteen. Kuva: ESO/L. Calçada

Tarkemmin sanottuna vuonna 2022.

Tähtitaivas on muuttumattomuuden perikuva. Tähtikuviot, jotka koristavat öisin päidemme päällä kaartuvaa taivaankantta, ovat samat kuin tuhansia vuosia sitten. Osa nimistäkin on samoja, sillä esimerkiksi Härän tähdistö tunnettiin Härän tähdistönä jo muinaisessa Mesopotamiassa.

Jos jätetään hitaasti vaeltavat planeetat ja vaiheitaan vaihteleva Kuu huomiotta, yötaivaalla ei tapahdu juurikaan muutoksia. Monien tähtien kirkkaus vaihtelee, mutta yleensä varsin verkkaan ja monet näistä muuttuvista tähdistä ovat niin himmeitä, ettei niitä helposti edes huomaa.

Silloin tällöin joku tähti räjähtää supernovana ja loistaa kirkkaasti joidenkin viikkojen tai kuukausien ajan. Viimeksi tällainen pamaus nähtiin omassa Linnunradassamme vuonna 1604.