Kuuselfie, jota ei koskaan otettu

Ammoisilta Apollo-lennoilta on läjäpäin kuvia, joissa avaruuspukuinen astronautti touhuaa Kuun pölyisellä pinnalla.

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Epäonninen Apollo 12 -astronautti Alan Bean. Kuva: Nasa / Charles Conrad

Ammoisilta Apollo-lennoilta on läjäpäin kuvia, joissa avaruuspukuinen astronautti touhuaa Kuun pölyisellä pinnalla. Osa näistä otoksista on saanut ikonisen maineen, tunnetuimpana varmaankin potretti Buzz Aldrinista, jonka kypärän visiiristä heijastuu Neil Armstrong ja hämähäkkimäinen kuumoduuli.

Seuraavalla eli Apollo 12 -lennolla Kuun pinnalle laskeutuneet Charles Conrad ja Alan Bean aikoivat säikäyttää tai ainakin hämmentää insinöörit ja tutkijat ujuttamalla lukemattomien filimiruutujen joukkoon muutaman kuvan, joissa poseeraa kumpikin astronautti.

Kuka kuvat on ottanut?

Al Bean piilotti kuunäytteille varattuun kärryyn Hasselblad-kameran erillisen itselaukaisimen – kamerat eivät tuolloin olleet nykyisiä tekniikan digi-ihmeitä lukemattomine sisäänrakennettuine ominaisuuksineen.