Joulun tähti tuikkii taas

Profiilikuva
Blogit Taivaan tähden
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Venus, tämän joulun ”tähti”. Kuva: Markus Hotakainen

Itämaan tietäjiä parituhatta vuotta sitten opastaneesta tähdestä on aikojen saatossa esitetty monenlaisia teorioita, mutta edelleenkään ei ole varmuutta siitä, millaisesta taivaan ilmiöstä oikein oli kyse.

Ehkä vankimmalla pohjalla on ajatus Venuksen ja Jupiterin kohtaamisesta – tai itse asiassa useammastakin lähiohituksesta. Vuosina 3 ja 2 eKr. nämä kaksi planeetta tanssivat taivaalla siten, että siihen kiinnitettiin taatusti huomiota.

Tuohon maailmanaikaan taivaan tapahtumat olivat jo pelkästään ajanlaskun takia ihmisille paljon tutumpia ja tärkeämpiä. Auringon, Kuun ja planeettojen liikkeitä tarkkailtiin huolella, ja juhlapyhien sekä maanviljelyksen kannalta tärkeiden päivämäärien lisäksi niistä yritettiin lukea enteitä tulevasta.

Ja kun kahden planeetan hidas kieppuminen tapahtui Leijonan Regulus- eli ”kuningastähden” lähettyvillä, ennusmerkit olivat silloisen käsityksen mukaan hyvin vahvat.