Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Joulun tähti tuikkii taas

Blogit Taivaan tähden 23.12.2016 15:48
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Venus, tämän joulun ”tähti”. Kuva: Markus Hotakainen

Itämaan tietäjiä parituhatta vuotta sitten opastaneesta tähdestä on aikojen saatossa esitetty monenlaisia teorioita, mutta edelleenkään ei ole varmuutta siitä, millaisesta taivaan ilmiöstä oikein oli kyse.

Ehkä vankimmalla pohjalla on ajatus Venuksen ja Jupiterin kohtaamisesta - tai itse asiassa useammastakin lähiohituksesta. Vuosina 3 ja 2 eKr. nämä kaksi planeetta tanssivat taivaalla siten, että siihen kiinnitettiin taatusti huomiota.

Tuohon maailmanaikaan taivaan tapahtumat olivat jo pelkästään ajanlaskun takia ihmisille paljon tutumpia ja tärkeämpiä. Auringon, Kuun ja planeettojen liikkeitä tarkkailtiin huolella, ja juhlapyhien sekä maanviljelyksen kannalta tärkeiden päivämäärien lisäksi niistä yritettiin lukea enteitä tulevasta.