Seitsemästä rohkeasta miehestä viimeinen

Yksi aikakausi on päättynyt.

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Mercury-kapseliin ei niinkään menty sisään vaan siihen pukeuduttiin. Kuva: NASA

Yksi aikakausi on päättynyt.

Keväällä 1959 NASA valitsi seitsemän kokenutta koelentäjää ensimmäisiksi astronauteiksi. Scott Carpenter, Gordon Cooper, John Glenn, Gus Grissom, Wally Schirra, Alan Shepard ja Deke Slayton muodostivat ryhmän, jolle annettiin nimeksi ”Original Seven”.

Gus Grissom poistui keskuudestamme jo tammikuussa 1967, kun Apollo 1 -alus paloi räjähdysmäisesti laukaisualustalla. Seitsikon viimeinen elossa ollut jäsen John Glenn menehtyi eilen.

Glenn oli kolmas yhdysvaltalainen avaruudessa. Häntä ennen tekivät lentonsa Shepard ja Grissom, mutta he vain piipahtivat avaruuden rajalla keväällä ja kesällä 1961. Glenn pääsi helmikuussa 1962 ensimmäisenä Maata kiertävälle radalle.