Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Seitsemästä rohkeasta miehestä viimeinen

Blogit Taivaan tähden 9.12.2016 13:29
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Mercury-kapseliin ei niinkään menty sisään vaan siihen pukeuduttiin. Kuva: NASA

Yksi aikakausi on päättynyt.

Keväällä 1959 NASA valitsi seitsemän kokenutta koelentäjää ensimmäisiksi astronauteiksi. Scott Carpenter, Gordon Cooper, John Glenn, Gus Grissom, Wally Schirra, Alan Shepard ja Deke Slayton muodostivat ryhmän, jolle annettiin nimeksi ”Original Seven”.

Gus Grissom poistui keskuudestamme jo tammikuussa 1967, kun Apollo 1 -alus paloi räjähdysmäisesti laukaisualustalla. Seitsikon viimeinen elossa ollut jäsen John Glenn menehtyi eilen.

Glenn oli kolmas yhdysvaltalainen avaruudessa. Häntä ennen tekivät lentonsa Shepard ja Grissom, mutta he vain piipahtivat avaruuden rajalla keväällä ja kesällä 1961. Glenn pääsi helmikuussa 1962 ensimmäisenä Maata kiertävälle radalle.

Paitsi että koko potin ehätti viedä NASAn nenän edestä Neuvostoliiton Juri Gagarin jo huhtikuussa 1961.

Astronauttiuransa jälkeen John Glenn lähti politiikkaan ja oli Ohion senaattorina peräti 25 vuoden ajan. Se ei estänyt häntä palaamasta avaruuteen. Lokakuussa 1998 Glenn nousi takaisin kiertoradalle avaruussukkula Discoveryn kyydissä.

Yhdeksänpäiväisellä lennolla Glenn oli paitsi kaikkien aikojen vanhin avaruuslentäjä myös koekaniini lääketieteellisissä tutkimuksissa, joissa verrattiin iäkkään astronautin elimistön toimintaa nuorempien kollegojen unirytmiin ja aineenvaihduntaan.

Ero John Glennin ensimmäisen ja toisen lennon välillä oli melkoinen. 1960-luvun alussa käytetty Mercury-alus oli niin pieni, että astronautin sanottiin pukeutuvan siihen, kun taas Discovery-sukkulan lennolla oli seitsenhenkinen miehistö – eli koko ”alkuperäinen seitsikko” olisi mahtunut kerralla kyytiin.

Ensilento on kuitenkin aina ensilento. Avaruussukkulakin osoittautui vaaralliseksi menopeliksi, mutta Mercury-ohjelman aikana kaikki oli uutta, outoa ja ennenkokematonta.

John Glenn suhtautui asiaan realistisella huumorilla, jota voi ensimmäisenä astronautiksi valitulta odottaakin: ”Kun sinkouduin avaruuteen, mielessäni kummitteli yksi ajatus – raketin jokaisen osan on toimittanut halvimman tarjouksen tehnyt.”

Godspeed, John!