Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Plutolla on hyinen sydän

Blogit Taivaan tähden 5.12.2016 10:27
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

pluto-best-image-new-horizons Pluton ”sydämen” alla velloo kenties meri. Kuva: NASA/JHUAPL/SwRI

Empaattinenhan Mikki Hiiren koira on, saattaa joku tokaista tuohtuneena, ja on tietysti oikeassa. Kylmä sydän löytyykin Aurinkokunnan laitamilla vaeltavalta kääpiöplaneetalta. Sen pinnalla on jäinen alanko, Sputnik Planitia, joka muistuttaa muodoltaan sydäntä.

Ihkaensimmäisen satelliitin mukaan nimetty muodostelma on todennäköisesti valtaisa törmäyskraatteri. Toistatuhatta kilometriä laaja jääkenttä on 2,5 kilometriä Pluton keskimääräistä pintaa alempana. Se on syntynyt, kun parisataakilometrinen kappale on joskus muinoin törmännyt kääpiöplaneettaan. Ehkä.