Plutolla on hyinen sydän

Empaattinenhan Mikki Hiiren koira on, saattaa joku tokaista tuohtuneena, ja on tietysti oikeassa.

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
pluto-best-image-new-horizons
Pluton ”sydämen” alla velloo kenties meri. Kuva: NASA/JHUAPL/SwRI

Empaattinenhan Mikki Hiiren koira on, saattaa joku tokaista tuohtuneena, ja on tietysti oikeassa. Kylmä sydän löytyykin Aurinkokunnan laitamilla vaeltavalta kääpiöplaneetalta. Sen pinnalla on jäinen alanko, Sputnik Planitia, joka muistuttaa muodoltaan sydäntä.

Ihkaensimmäisen satelliitin mukaan nimetty muodostelma on todennäköisesti valtaisa törmäyskraatteri. Toistatuhatta kilometriä laaja jääkenttä on 2,5 kilometriä Pluton keskimääräistä pintaa alempana. Se on syntynyt, kun parisataakilometrinen kappale on joskus muinoin törmännyt kääpiöplaneettaan. Ehkä.

Toinenkin selitys on mahdollinen. Sputnik-alangon jää ei ole vesijäätä, vaan typpeä, metaania ja hiilimonoksidia. Meille tutuissa oloissa kaasuina esiintyvät aineet ovat 230 pakkasasteessa kiinteää ja kovaa jäätä.

Muodostelma on Pluton pallonpuoliskolla, joka on pysyvästi kääntyneenä poispäin sen suurimmasta kuusta Kharonista. Siinä missä oma Kuumme näyttää aina samaa puolta Maahan päin, Pluton ja Kharonin pyörimisliikkeet ovat lukkiutuneet niin, että kumpikin kääntää aina saman puolen toistaan kohti.