Yliopistoihin hällä väliä -kiintiöt? 

Oulun yliopiston tutkimustulos uutisoitiin kummallisesti.

Profiilikuva
Blogit Taivaan tähden
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
einstein_t
Onko matematiikan osaamisesta – tai saako siitä olla – hyötyä aloilla, joilla tarvitaan matematiikkaa? Kuva: Markus Hotakainen

Oulun yliopistossa on tehty tutkimus siitä, mitä kannattaa opiskella lukiossa, jos halajaa yliopistoon. Kymmenen vuoden tilastot kertovat, että pitkä matikka, fysiikka ja kemia ovat parhaita tärppejä.

Se ei ole kovin iso yllätys, sillä Oulun yliopistossa opiskellaan ja tutkitaan vahvasti luonnontieteitä, tekniikkaa ja lääketiedettä. Niissä kaikissa on kiistatonta hyötyä matikan, fyssan ja kemian osaamisesta.

Tutkimustulos kuitenkin uutisoitiin kummallisesti. Pitkän matematiikan, fysiikan ja kemian kirjoittaneet opiskelijat ovat Oulun yliopistossa ”yliedustettuina”.

Ööö… Jos ja kun luonnon- ja lääketieteessä sekä tekniikassa tarvitaan osaamista juuri näissä aineissa, nyt osaajat ovatkin yliedustettuina. Heitä on siis liikaa suhteessa opiskelijoihin, joilla näiden aineiden osaamista ei ole, niinkö?