Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Miltä ruoka maistaa – avaruudessa?

Blogit Taivaan tähden 21.11.2016 18:24
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
5179h

Hyvää ruokahalua! 1960-luvun alussa astronautit pääsivät ”nauttimaan” esimerkiksi nesteytettyä lihapataa. Kuva: National Air and Space Museum

Pikkujoulujen myötä ollaan siirtymässä taas vuotuiseen ahmimissesonkiin. Kystä on kyllä ja sitä pitää syödä, vaikka ei olisi niin nälkäkään.

Pari päivää sitten Euroopan avaruusjärjestön ranskalaisastronautti Thomas Pesquet aloitti pestinsä Kansainvälisellä avaruusasemalla. Kuuden kuukauden mittaiseen lentoon osuu sekä joulu että Pesquet’n syntymäpäivä.

Astronautit saavat ottaa mukaansa valikoiman lempiruokiaan, sillä perusavaruusmenyy on yleensä melko tylsä.

Muutama vuosi sitten ISS-asemalla puoli vuotta viettänyt italialainen Paolo Nespoli päätyi – luonnollisesti – parmankinkkuun, aiemmin tänä vuonna lentonsa tehnyt britti Tim Peake nautiskeli maanmiehensä Heston Blumenthalin loihtimista herkuista.

Pesquet’n ”eväskorissa” on esimerkiksi hanhenmaksaa, naudankieltä ja ankka-confittia. Ranskalaisia avaruusruokia on ollut tekemässä kaksi huippukokkia, Alain Ducasse ja Thierry Marx.

Myös muut aseman astronautit pääsevät maistelemaan gourmet-annoksia. Samalla lennolla avaruuteen matkannut amerikkalaisastronautti Peggy Whitson viettää niin ikään syntymäpäiväänsä ISS-asemalla.

Kolmatta kertaa kiertoradalle matkannut Whitson on todennut, että avaruuslennoilla on haastavinta yksitoikkoinen ruoka. Michelin-kokeillekin asettaa oman haasteensa se, että painottomuudessa ihmisen makuaisti heikkenee.

Syynä on itse asiassa hajuaistin katoaminen. Painoton tila saa kehon nesteet kertymään yläkroppaan ja päähän. Sen lisäksi että astro- ja kosmonautit näyttävät sen vuoksi kuvissa varsinaisilta pulloposkilta, nenä tuppaa menemään tukkoon.

Jokainen talviflunssasta kärsinyt tietää, että tukkoinen nenä tekee ruoasta mautonta, sillä haju- ja makuaisti ovat tiiviisti kytköksissä toisiinsa. Parhaimmatkaan jouluherkut eivät maistu oikein miltään – tiedän kokemuksesta, sillä joitakin vuosia sitten juhlakausi sujui ankarassa räkätaudissa.

Suosituimpia mausteita avaruudessa onkin tulinen chilikastike. Se auttaa nenän tukkoisuuteen ja antaa ruoalle niin vahvan maun, että mikä tahansa annos maistuu ainakin joltain.

Pesquet tuskin lisää chiliä ranskalaisherkkuihinsa. Tai ei ainakaan kerro siitä Ducasselle ja Marxille.