Esa menee Marsiin yksin

Profiilikuva
Blogit Taivaan tähden
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
esa-exomars-schiaparelli-at-mars
19. lokakuuta Mars saa jälleen uuden vieraan. Kuva: ESA/ATG medialab

Turha innostua. Suomalaista astronauttia ei ole kaikessa hiljaisuudessa koulutettu punaiselle planeetalle suuntautuvaa lentoa varten. Esa tai mielekkäämmin kirjoitettuna ESA eli Euroopan avaruusjärjestö lähetti viime maaliskuussa matkaan ExoMars-luotaimen.

Taivallettuaan seitsemässä kuukaudessa noin 500 miljoonan kilometrin matkan luotaimen kiertolaisalus TGO eli Trace Gas Orbiter asettuu parin päivän päästä Marsia kiertävälle radalle ja Schiaparelli-laskeutuja suuntaa planeetan pinnalle.

TGO:n päätehtävä on tutkia kaasukehän koostumusta ja erityisesti metaanin esiintymistä. Metaani kielii joko alkeellisesta elämästä tai tuliperäisestä toiminnasta. Jälkimmäistä tiedetään Marsissa esiintyneen, mutta onko sitä siellä edelleen?

Schiaparellin avulla testataan laskeutumisjärjestelmää, jota on tarkoitus käyttää myös ExoMars 2020 -projektissa, kun planeetan pinnalle pyrkii kulkija. Laskeutujassa on toki myös tieteellisiä mittalaitteita, esimerkiksi paine- ja kosteusinstrumentit, jotka on kehitetty Ilmatieteen laitoksella.