Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Musta Kuu pimentää taivaan

Blogit Taivaan tähden 30.9.2016 10:43
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
sirppis_sk

Musta Kuu ei pimennä taivasta. Kuvan sirppi ei liity tapaukseen. Kuva: Markus Hotakainen

Näitä tuntuu riittävän: superkuu, sadonkorjuukuu, sininen Kuu… Suomessa ja suomen kielessä tällaisia ”erikoiskuiden” nimityksiä ei juuri käytetä. Onneksi, sillä useimmat niistä ovat tyystin keinotekoisia.

Superkuu sentään liittyy Kuuhun itseensä. Kun kiertolaisemme sattuu olemaan täydenkuun aikaan kiertoradallaan lähimpänä Maata, se on ”super”. Silloin Kuu kumottaa taivaalla hieman tavallista isompana ja hieman tavallista kirkkaampana.

Kun vertailukohtaa ei ole – superkuun rinnalla ei ole näkyvissä ”tavallista” Kuuta – eipä tuo sen kummemmalta paljain silmin näytä. Kuviin voi tietysti ikuistaa hieman kookkaamman kuunkehrän ja vertailla sitä aikaisempiin otoksiin.

Sadonkorjuukuu eli ”Harvest Moon” on puolestaan lähimpänä syyspäiväntasausta oleva täysikuu. Silloin päivä ja yö ovat yhtä pitkät, mutta ei se Kuun ulkonäköön vaikuta: täysikuu mikä täysikuu.

Eriväriset Kuut sen sijaan ovat ajanlaskuumme liittyviä mielivaltaisuuksia. Sininen Kuu eli ”Blue Moon” on toinen samaan kalenterikuukauteen osuva täysikuu.

Täysikuu sentään näkyy taivaalla, olipa se sitten super tai sininen, mutta entä musta kuu? Se on toinen saman kuukauden – tässä tapauksessa syyskuun – aikana sattuva uusikuu. Kuu on silloin Auringon suunnassa ja kääntää meille pimennossa olevan puoliskonsa.

Nimensä mukaisesti mustaa Kuuta ei voi lainkaan nähdä.

Siksi se onkin näistä pöljistä kalenterierikoisuuksista kaikkein pöljin. Silti joissakin – olkoonkin, että ulkomaisissa – medioissa on hehkutettu, kuinka ”yöllä nousee harvinainen musta kuu, joka pimentää taivaan”.

Höpsis. Kun uusikuu kipuaa aamutaivaalle, Aurinko nousee vain muutamaa minuuttia myöhemmin. Eipä siinä taivas ihmeemmin pimenny.

Kaiken lisäksi koko spektaakkelilta vie meidän kantiltamme pohjan se, että näillä pituuspiireillä uusikuu venähtää lokakuun puolelle: Kuu on Auringon suunnassa ensi yönä eli 1.10. hieman kolmen jälkeen Suomen aikaa.

Lauantaiaamuna ei siis kannata ainakaan mustan Kuun takia vaivautua unten mailta yhtään tavallista aikaisemmin.