Musta Kuu pimentää taivaan

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
sirppis_sk
Musta Kuu ei pimennä taivasta. Kuvan sirppi ei liity tapaukseen. Kuva: Markus Hotakainen

Näitä tuntuu riittävän: superkuu, sadonkorjuukuu, sininen Kuu… Suomessa ja suomen kielessä tällaisia ”erikoiskuiden” nimityksiä ei juuri käytetä. Onneksi, sillä useimmat niistä ovat tyystin keinotekoisia.

Superkuu sentään liittyy Kuuhun itseensä. Kun kiertolaisemme sattuu olemaan täydenkuun aikaan kiertoradallaan lähimpänä Maata, se on ”super”. Silloin Kuu kumottaa taivaalla hieman tavallista isompana ja hieman tavallista kirkkaampana.

Kun vertailukohtaa ei ole – superkuun rinnalla ei ole näkyvissä ”tavallista” Kuuta – eipä tuo sen kummemmalta paljain silmin näytä. Kuviin voi tietysti ikuistaa hieman kookkaamman kuunkehrän ja vertailla sitä aikaisempiin otoksiin.

Sadonkorjuukuu eli ”Harvest Moon” on puolestaan lähimpänä syyspäiväntasausta oleva täysikuu. Silloin päivä ja yö ovat yhtä pitkät, mutta ei se Kuun ulkonäköön vaikuta: täysikuu mikä täysikuu.