Ydinräjähdyksen kyydissä avaruuteen

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
1280px-nasa-project-orion-artist
Ydinpommien vauhdittama Orion-alus tähtäsi Saturnukseen saakka. Kuva: NASA

Saturnukseen piti päästä vuoteen 1970 mennessä. Ja matkan varrella olisi tehty pikapiipahdus Marsiin.

Näin kaavailtiin 1950-luvun lopulla, kun avaruusaika oli aivan alussa. Raketteja oli ammuskeltu jo tovi, ja ensimmäiset satelliitit kiersivät Maata. Kukaan ei ollut vielä käynyt avaruudessa, mutta silti oli tullut selväksi, että sinne on aika hankala päästä.

Mitä tehokkaampi raketti, sitä enemmän se tarvitsee polttoainetta. Ja mitä enemmän raketin mukana on polttoainetta, sitä tehokkaampi sen pitää olla. Apollo-alukset Kuuhun lennättänyt Saturn-kantoraketti kulutti lennon alkuvaiheissa säiliöautollisen verran polttoainetta sekunnissa.

1950-luvulla atomivoimasta kaavailtiin ratkaisua kaikkeen mahdolliseen, myös avaruuslentoihin. Yhdysvalloissa käynnistettiin huippusalainen Orion-projekti, jonka tavoitteena oli kehittää ydinvoimalla toimiva raketti.