Tehdäänkö kohta natsitiedettäkin?

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
einstein11
Albert Einstein ei suostunut natsien sätkynukeksi. Kuva: Harry Burnett

Provokatorinen kysymys. Suomihan on demokratia ja akateemisella maailmalla on vapautensa – tai oli ennen nykyisen hallituksen keppiä vai kirvestä -linjaa.

Mutta jos nyt jotkut ressukat vähän melskaavat turuilla ja toreilla, ei kai sitä tarvitse ottaa tosissaan. No nyt olisi aika ottaa.

Viimeaikaisista tapahtumista on toki pitkä matka 1930-luvun Saksaan ja tieteellisen tutkimuksen puhdistustoimiin. Kannattaa silti muistaa, että Adolf Hitlerin johtama sakkikin pääsi alun perin valtaan demokraattisissa vaaleissa. Sama pätee suomalaisen nykymenon suvaitsevaan porukkaan.

Kansallissosialistinen hallinto oli tuhoisaa jokseenkin kaikkien elämänalueiden ohella myös tieteellisen tutkimuksen kannalta. Juutalaisia ei suvaittu, ja tieteenkin piti olla puhtaan arjalaista toimintaa.