Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Suomi ei ole revontulten maa

Blogit Taivaan tähden 12.9.2016 08:56
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
repoi_sk_yellow

Revontulia näkyy aika ajoin myös eteläisimmän Suomen taivaalla. Kuva: Markus Hotakainen

Ainakaan jos on uskominen Melanie Windridgen kirjaa Aurora.

Kirjoittaja on fyysikko, joka on innostunut revontulista. Ei niinkään tutkimuskohteena vaan elämyksenä. Hän on kiertänyt ahkerasti revontulialuetta: Norjassa, Ruotsissa, Islannissa, Kanadassa, jopa Skotlantissa.

Entä Suomi? Kotomaamme mainitaan kirjassa kolmella sivulla ja yksi maininnoista liittyy porojen vaelluksiin pohjoiskalotin alueella. Siinä kaikki.

Windridge ei ole yksin tietämättömyyksineen Lapin – siis nimenomaan Suomen Lapin – erinomaisuudesta revontulien näkymisen suhteen.

Amerikkalainen populaari tähtitiedelehti Sky & Telescope järjestää alvariinsa revontulireissuja – Islantiin.

Kaikki, jotka ovat saarella käyneet ja suurin osa heistäkin, jotka eivät ole käyneet, tietävät paikan olevan säiden kannalta vähintäänkin hasardi: leijonanosa päivistä ja öistä on umpipilvisiä.

Eikö maailmalla tiedetä, että yksi Suomen vetonauloista on revontulet?

Yksi Windridgen vierailemista paikoista on Pohjois-Kanadassa sijaitseva Yellowknife, parinkymmenentuhannen asukkaan kaivoskaupunki.

Siellä pyöritetään AuroraMAX-projektia, jossa ovat mukana Galgaryn yliopisto, Kanadan avaruusjärjestö, Yellowknifen kaupunki ja Astronomy North -harrastusyhdistys.

Tavoitteena on lisätä tietämystä paitsi revontulista yleensä myös Kanadasta hyvänä revontulimaana ja siellä tehtävästä tieteellisestä tutkimuksesta. Projektilla on nettisivut, joilla voi katsella syyskuusta toukokuuhun suoraa revontulikuvaa Yellowknifen taivaalta. Sivustolla on kävijöitä talven mittaan 13 miljoonaa.

Kaupunkiin tulee revontulia metsästäviä turisteja eri puolilta maailmaa – vaikka tieyhteys saatiin pysyväksi vasta neljä vuotta sitten. Sitä ennen liikenne hoidettiin lautoilla ja talvisin jääteitä pitkin.

Onhan meilläkin Ilmatieteen laitoksen ylläpitämä Auroras Now! -sivusto. Tarjolla on eri puolilla Suomea olevien revontulikameroiden kuvaa, magneettikenttähälyttimiä, jotka kertovat revontuliin liittyvistä magneettisista häiriöistä, ja laitoksen sivuilla on avaruussääennuste revontulten esiintymisen todennäköisyydestä.

Ja onhan meillä tehty monenmoista myös Lapin markkinoimiseksi revontulien avulla. Kokonaisia mökkikyliä on rakennettu siltä pohjalta, että matkailijoille tarjotaan mahdollisimman mukavat olosuhteet revontulien katselemiseksi – vaikka sisätilojen lämpimästä ja omasta sängystä.

Silti voisi ja pitäisi tehdä vielä enemmän, kun kerran Suomi ei vieläkään näytä olevan kunnolla revontulien maailmankartalla.