Rahalla saa pilvetkin väistymään

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
aurinkosoho
Aurinko ilman pilviä. Kuva: SOHO/ESA/NASA

Näin ainakin uskoi lohjalaisen (paikkakunta muutettu) lapsiperheen isukki kammottavalla kahdeksankymmentäluvulla.

Nyt siis havisevat historian siivet. Muinoin Kaivopuistossa järjestettiin kesäkonsertteja, jotka vetivät puiden katveeseen levittäytyvät ruohokentät täyteen väkeä. Usein tietysti satoi, kuten ulkoilmatapahtumien aikana normi on.

Ursan tähtitornissa, jonka yleisötoiminnasta siihen aikaan vastasin, pidettiin jo tuolloin viikonloppuisin aurinkonäytöksiä. Polttavan kuumaa ja ilman turvalaitteita silmät käräyttävää Aurinkoa saattoi katsella turvallisesti suodattimien lävitse, olipa tarjolla jopa vähän erikoisempi H-alfa-näkymä.

Auringonpilkkujen ohella yleisö pääsi katselemaan päivätähtemme kuohuvalta pinnalta kauas avaruuteen kurkottavia plasmakielekkeitä, protuberansseja.