Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Rahalla saa pilvetkin väistymään

Blogit Taivaan tähden 30.8.2016 12:26
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

aurinkosoho Aurinko ilman pilviä. Kuva: SOHO/ESA/NASA

Näin ainakin uskoi lohjalaisen (paikkakunta muutettu) lapsiperheen isukki kammottavalla kahdeksankymmentäluvulla.

Nyt siis havisevat historian siivet. Muinoin Kaivopuistossa järjestettiin kesäkonsertteja, jotka vetivät puiden katveeseen levittäytyvät ruohokentät täyteen väkeä. Usein tietysti satoi, kuten ulkoilmatapahtumien aikana normi on.

Ursan tähtitornissa, jonka yleisötoiminnasta siihen aikaan vastasin, pidettiin jo tuolloin viikonloppuisin aurinkonäytöksiä. Polttavan kuumaa ja ilman turvalaitteita silmät käräyttävää Aurinkoa saattoi katsella turvallisesti suodattimien lävitse, olipa tarjolla jopa vähän erikoisempi H-alfa-näkymä.