Eikö Sipilä tiedä, miten tiedettä tehdään

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
black-holes-orbiting
Gravitaatioaallot ovat hyvä esimerkki siitä, miten tiedettä ei enää tehdä. Kuva: Swinburne Astronomy Productions

Kai muistatte presidentti Mauno Koiviston ajatelman, että tärkeintä ei ole päämäärä vaan liike? Alkujaan filosofia on peräisin Eduard Bernsteinilta, 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa vaikuttaneelta poliitikolta.

Lausahduksen alkuperällä ei ole varsinaisesti väliä, sillä aika pian tärkeimmäksi tuli liikkeen sijasta liikkeen vaikutelma. Asioiden tekeminen korvautui puuhastelulla, toteuttaminen muuttui sijaistoiminnoiksi.

Ne olivat vielä kulta-aikoja. Nyt meininki on rappeutunut siihen pisteeseen, että riittää, kun on vaikutelma liikkeen vaikutelmasta.

Miten se liittyy tieteen tekemiseen?