Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Taivaallisen toivomuskaivon äärellä

Blogit Taivaan tähden 12.8.2016 10:53
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

The_2010_Perseids_over_the_VLT Vaikka perseidit näyttävät tulevan pohjoiselta taivaanpallolta Perseuksen tähdistön suunnasta, niitä näkyy eri puolilla taivasta, myös eteläisellä pallonpuoliskolla. Kuva: ESO/S. Guisard

Ensi yönä taas paukkuu. Tai ei varsinaisesti pauku, sillä tähdenlennot viuhuvat taivaankannen halki äänettömästi. Noin sadan kilometrin korkeudelta, missä avaruudesta tulevat kivensirut kärähtävät, ei ääni kanna maanpinnalle saakka.

Perseidien vuotuinen tähdenlento- eli meteoriparvi on taas maksimissaan. Aurinkoa kiertävä Maa kulkee omalla radallaan halki pölypilven, jonka komeetta nimeltä Swift-Tuttle on syytänyt avaruuteen.