Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Heikot linssit paljastavat pimeän aineen

Blogit Taivaan tähden 31.7.2016 08:00
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

1024px-CL0024+17 Galaksijoukkoa CL0024+17 ympäröivä pimeä aine on merkitty kuvaan sinisellä; todellisuudessa pimeä aine on näkymätöntä. Kuva: NASA/ESA/M.J. Jee & H. Ford (Johns Hopkins University)

Aine vääntää valoa. Kun kaukaisen tähden valo kulkee Auringon läheltä, gravitaatio muuttaa aavistuksen sen suuntaa. Näin ennusti aikoinaan Albert Einstein ja se pitää lukuisten kokeiden ja havaintojen perusteella paikkansa.

Kun massaa on paljon enemmän kuin Auringolla, kokonaisen galaksijoukon verran, kaukaisemmista kohteista tulevan valon kulkusuunta muuttuu paljon enemmän: kauempana olevan galaksin kuvajainen voi vääristyä kaareksi tai parhaimmillaan täydelliseksi ympyräksi, Einsteinin renkaaksi.