Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Maailmankaikkeus – anna kaksi esimerkkiä

Blogit Taivaan tähden 19.7.2016 11:15
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
NASA-HS201427a-HubbleUltraDeepField2014-20140603

Millaisia ovat muut maailmankaikkeudet? Tai onko niitä? Kuva: NASA/ESA/STScI

Muinaisten opiskeluaikojen Galaksit ja kosmologia -kurssin kuvitteellinen tenttikysymys ei ole niin pöljä kuin äkkiseltään vaikuttaa. Maailmankaikkeuksia voi olla paljon enemmänkin kuin kaksi. Tosi paljon enemmän.

Oma universumimme syntyi noin 14 miljardia vuotta sitten alkuräjähdyksessä. Sitä seurannut pikainen inflaatio – huimalla vauhdilla tapahtunut laajeneminen – teki mahdolliseksi sen, että olemme täällä pohtimassa maailmankaikkeuden syntyä.

Alkuräjähdystä edeltävästä ajasta ei ole kuitenkaan mitään tietoa. Sitä ei välttämättä edes ollut. Meidän kannaltamme sekä aika että avaruus ilmestyivät tuolloin tyhjästä.

Asia ei ehkä kuitenkaan ole niin yksinkertainen – jos sitä nyt yksinkertaiseksi voi ylipäätään sanoa.

Meidän maailmankaikkeutemme synty oli kenties vain yksi liki merkityksetön tapahtuma pitkässä, mahdollisesti jopa loputtoman pitkässä ketjussa. Maailmankaikkeuksia on voinut syntyä aiemminkin, ja niitä on voinut syntyä myös myöhemmin. Niitä saattaa syntyä kaiken aikaa lisää.

Mikään ei takaa, että muut maailmankaikkeudet, sekä omaamme edeltävät että sen jälkeen tulleet, olisivat samanlaisia kuin omamme. Pikemminkin päinvastoin: jos teoriat lukemattomista maailmankaikkeuksista pitävät kutinsa, ne takaavat, että muut maailmankaikkeudet ovat erilaisia kuin meidän asuttamamme universumi.

Eikä kyse ole vain vähän vaihtelevista maisemista, vaan totaalisen toisenlaisesta todellisuudesta.

Meille tuttuja ulottuvuuksia on neljä: yksi aika- ja kolme avaruusulottuvuutta. Rinnakkaismaailmankaikkeuksissa niitä voi olla vähemmän tai enemmän. Kaksi, viisi, yksitoista, 27.

Pelkästään se riittää tekemään niistä käsittämättömiä maailmoja. Mutta myös luonnonlait ovat niissä toisenlaisia kuin meidän tuntemamme. Perusvoimien suuruudet voivat olla nurinkurisia. Aine käyttäytyy tyystin toisella tavalla kuin täällä. Tai ainetta ei välttämättä ole ollenkaan.

Meillä on ollut tuuria, kun omassa maailmankaikkeudessamme olosuhteet ovat sellaiset, että täällä on voinut syntyä elämää. Ainakin yhdellä planeetalla. Muissa universumeissa elämää ei esiinny ehkä ollenkaan. Tai sitten se on elämää, jollaista emme pysty edes kuvittelemaan.

Huoleen ei kuitenkaan ole syytä. Meillä ei ole – ainakaan tällä hetkellä ja nykytiedon valossa – minkäänlaisia mahdollisuuksia saada selkoa muista maailmankaikkeuksista. Eikä itse asiassa edes niiden olemassaolosta.