Avaruus, viimeinen korpimaa

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Andromeda_galaxy_2
Onko Andromedan galaksi tulevaisuuden matkakohde? Kuva: NASA/JPL-Caltech

Tai kuten Star Trek -televisiosarjan alkulause kuuluu: ”Space, the Final Frontier”.

Avaruus on valloittamistaan odottava ”rajaseutu” siinä missä tutkimattomat seudut menneinä vuosisatoina maapallolla. Valloitus ei kuitenkaan onnistu perinteisin keinoin hevosvaljakolla tai rautatiellä, eikä siihen riitä suurinkaan sinnikkyys.

Tekniikka asettaa omat haasteensa, mutta vaikka ne voitettaisiin, fysiikan lait tulevat aina vastaan. Avaruus on – kuten Douglas Adams toteaa Linnunradan käsikirjassa liftareille – iso. Tosi iso.

Jos unohdetaan näpertely Aurinkokunnassa ja tähdätään saman tien toisiin tähtiin, etäisyydet ovat valtavia, käytännössä käsittämättömiä. Lähin tähti eli Proxima Centauri on 4,2 valovuoden etäisyydellä. Tutummissa yksiköissä se on 39 707 810 150 400 kilometriä.