Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Einstein oli väärässä

Blogit Taivaan tähden 23.5.2016 09:42
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

1919_eclipse_negative Arthur Eddingtonin toukokuussa 1919 järjestämän auringonpimennysretkikunnan kuvat osoittivat suhteellisuusteorian ennusteen valon taipumisesta gravitaatiokentässä oikeaksi. Kaikki eivät silti vakuuttuneet. Kuva: Royal Astronomical Society

Ainakin jos on uskominen sataa tutkijaa, jotka vuonna 1931 julkaisivat kirjan Hundert Autoren gegen Einstein.

Heppoisen teoksen varaan ei kuitenkaan kannata käsityksiään perustaa.

Esimerkiksi Hans Reischenbach, joka kokosi 1920-luvun lopulla tieteenfilosofiaan keskittyneistä tutkijoista ”Berliinin piirin”, kuvaili kirjaa ”tahattoman hauskaksi lapsellisten virheiden kokoelmaksi”.