Einstein oli väärässä

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
1919_eclipse_negative
Arthur Eddingtonin toukokuussa 1919 järjestämän auringonpimennysretkikunnan kuvat osoittivat suhteellisuusteorian ennusteen valon taipumisesta gravitaatiokentässä oikeaksi. Kaikki eivät silti vakuuttuneet. Kuva: Royal Astronomical Society

Ainakin jos on uskominen sataa tutkijaa, jotka vuonna 1931 julkaisivat kirjan Hundert Autoren gegen Einstein.

Heppoisen teoksen varaan ei kuitenkaan kannata käsityksiään perustaa.

Esimerkiksi Hans Reischenbach, joka kokosi 1920-luvun lopulla tieteenfilosofiaan keskittyneistä tutkijoista ”Berliinin piirin”, kuvaili kirjaa ”tahattoman hauskaksi lapsellisten virheiden kokoelmaksi”.

Teoksen uskottavuudelta vie pohjaa heti kättelyssä se, että sen tekijöinä ei kirjan nimestä huolimatta ollut sataa tutkijaa. Ainoastaan kolmisenkymmentä tiedemiestä oli laatinut lyhyet kirjoitukset Albert Einsteinin suhteellisuusteorian ”puutteista”.