Mars on kuollut, eläköön Mars!

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
hs-2016-15-a-full_tif
Marsia kuvattiin Hubble-avaruusteleskoopilla 12. toukokuuta, jolloin se oli 80 miljoonan kilometrin etäisyydellä Maasta. Kuva: NASA/ESA/Hubble Heritage Team/J. Bell/M. Wolff

Naapuriplaneettamme on 22. toukokuuta jälleen oppositiossa. Kyse ei kuitenkaan ole mistään intergalaktisesta politikoinnista, vaan Aurinkokunnan kappaleiden asemista toistensa suhteen.

Oppositiossa Mars on taivaalla vastapäätä Aurinkoa. Se ei ole uutisarvoltaan kovin kummoinen tapahtuma, sillä sama toistuu noin 26 kuukauden välein. Ja tulevat oppositiot pystytään laskemaan hyvin tarkkaan pitkälle tulevaisuuteen.

Tällä kertaa oppositio on hieman tavallisuudesta poikkeava, sillä Maan ja Marsin välinen etäisyys on ”vain” 76 miljoonaa kilometriä. Sillä ei vielä hätyytellä ennätyksiä, sillä vuoden 2003 opposition aikaan etäisyys oli alle 56 miljoonaa kilometriä – pienin kymmeniintuhansiin vuosiin.

Toisaalta suurimmillaan etäisyys on yli 100 miljoonaa kilometriä, joten tämänvuotinen oppositio on silti aika hyvä, jos Marsia haluaa katsella kaukoputkella. Tosin planeetta jää Suomesta katsottuna kovin matalalle, eikä näy pohjoisimmasta Lapista lainkaan.