Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Mars on kuollut, eläköön Mars!

Blogit Taivaan tähden 20.5.2016 08:59
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
hs-2016-15-a-full_tif

Marsia kuvattiin Hubble-avaruusteleskoopilla 12. toukokuuta, jolloin se oli 80 miljoonan kilometrin etäisyydellä Maasta. Kuva: NASA/ESA/Hubble Heritage Team/J. Bell/M. Wolff

Naapuriplaneettamme on 22. toukokuuta jälleen oppositiossa. Kyse ei kuitenkaan ole mistään intergalaktisesta politikoinnista, vaan Aurinkokunnan kappaleiden asemista toistensa suhteen.

Oppositiossa Mars on taivaalla vastapäätä Aurinkoa. Se ei ole uutisarvoltaan kovin kummoinen tapahtuma, sillä sama toistuu noin 26 kuukauden välein. Ja tulevat oppositiot pystytään laskemaan hyvin tarkkaan pitkälle tulevaisuuteen.

Tällä kertaa oppositio on hieman tavallisuudesta poikkeava, sillä Maan ja Marsin välinen etäisyys on ”vain” 76 miljoonaa kilometriä. Sillä ei vielä hätyytellä ennätyksiä, sillä vuoden 2003 opposition aikaan etäisyys oli alle 56 miljoonaa kilometriä – pienin kymmeniintuhansiin vuosiin.

Toisaalta suurimmillaan etäisyys on yli 100 miljoonaa kilometriä, joten tämänvuotinen oppositio on silti aika hyvä, jos Marsia haluaa katsella kaukoputkella. Tosin planeetta jää Suomesta katsottuna kovin matalalle, eikä näy pohjoisimmasta Lapista lainkaan.

Marsin tai minkään muunkaan planeetan oppositiolla ei ole enää kovin suurta merkitystä tutkimuksen kannalta. Tarkimmat tiedot saadaan avaruusluotainten avulla ja ne tarkkailevat planeettoja lähietäisyydeltä, joko lentäen kohteensa ohi, kiertoradalta käsin tai pinnalta maisemia kuvaten.

Marsia on tutkittu luotainten avulla yli 50 vuoden ajan, mutta vieläkään ei tiedetä, onko planeetalla elämää vai ei.

1800-luvun lopulla siitä oltiin ihan varmoja. Monien tähtitieteilijöiden näkemät kanavat kertoivat – näin kuviteltiin – teknisesti kehittyneestä sivilisaatiosta. Haaveet alkoivat hiipua, kun vähitellen saatiin tehtyä yhä tarkempia havaintoja, jotka kertoivat kylmästä ja kuivasta maailmasta.

Sittemmin Mars on kuollut moneen kertaan. Lupaavat havainnot elämän merkeistä ovat kerta toisensa jälkeen osoittautuneet toiveajatteluksi. Vettä Marsissa on ollut, samoin tiheämpi kaasukehä ja leudompi ilmasto, mutta elämästä, sen enempää menneestä kuin nykyisestäkään, ei tunnu löytyvän jälkeäkään.

On mahdollista, että punaisella planeetalla on joskus muinoin ollut alkeellista elämää, ja voi sitä olla siellä edelleen, mutta tällä hetkellä Mars vaikuttaa kovin kuolleelta. Tai jos siellä ei koskaan ole elämää ollutkaan, ”kuollut” on ehkä väärä sana. Mars on eloton.