Alienit tulee ja tappaa!

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Debris disks are shown here around two stars, one a small red dwarf, the other like our sun but much younger.
Tähden HD 107146 ympärillä on pölyrengas, jollainen voi aiheuttaa myös Tabbyn tähden kirkkaudessa havaitut vaihtelut. Tai sitten ei… Kuva: NASA/ESA/J.E. Krist (STScI/JPL) & D.R. Ardila (JHU)

Jos tähteä on siunattu sellaisella nimellä kuin KIC 8462852, sen on pakko olla jotenkin erikoinen. Todellisuudessa outo nimi on pelkkä luettelotunnus, missä KIC tulee sanoista ”Kepler Input Catalog”. Tähdestä on tehty havaintoja Kepler-avaruusteleskoopilla, jolla etsitään muita tähtiä kiertäviä eksoplaneettoja.

KIC 8462852 tunnetaan myös lempinimellä ”Tabbyn tähti”, sillä sitä tutkinutta työryhmää johtaa Tabetha ”Tabby” Boyajian Yalen yliopistosta. Tähti päätyi Keplerin luetteloon, koska sen kirkkaudessa tapahtuu vaihteluita, mutta Tabbyn porukka huomasi niiden olevan hyvin eriskummallisia.

Lähes 1 500 valovuoden etäisyydellä sijaitseva tähti vilkkuu. Jos se olisi säännöllistä, siinä ei olisi mitään ihmeellistä, sillä vinhasti pyörivät neutronitähdet näkyvät sopivissa olosuhteissa pulsareina, joiden tuike on äärimmäisen säännöllistä.

Tabbyn tähden kirkkaudessa tapahtuu nopeita ja hyvin suuria pudotuksia, jotka ovat täysin epäsäännöllisiä. Niitä voi sattua yksittäin tai ryppäissä, ja myös himmenemisen määrä vaihtelee. Siksi Tabbyn työryhmä kiinnitti tähteen erityistä huomiota.