Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Alienit tulee ja tappaa!

Blogit Taivaan tähden 10.5.2016 12:53
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Debris disks are shown here around two stars, one a small red dwarf, the other like our sun but much younger.

Tähden HD 107146 ympärillä on pölyrengas, jollainen voi aiheuttaa myös Tabbyn tähden kirkkaudessa havaitut vaihtelut. Tai sitten ei… Kuva: NASA/ESA/J.E. Krist (STScI/JPL) & D.R. Ardila (JHU)

Jos tähteä on siunattu sellaisella nimellä kuin KIC 8462852, sen on pakko olla jotenkin erikoinen. Todellisuudessa outo nimi on pelkkä luettelotunnus, missä KIC tulee sanoista ”Kepler Input Catalog”. Tähdestä on tehty havaintoja Kepler-avaruusteleskoopilla, jolla etsitään muita tähtiä kiertäviä eksoplaneettoja.

KIC 8462852 tunnetaan myös lempinimellä ”Tabbyn tähti”, sillä sitä tutkinutta työryhmää johtaa Tabetha ”Tabby” Boyajian Yalen yliopistosta. Tähti päätyi Keplerin luetteloon, koska sen kirkkaudessa tapahtuu vaihteluita, mutta Tabbyn porukka huomasi niiden olevan hyvin eriskummallisia.

Lähes 1 500 valovuoden etäisyydellä sijaitseva tähti vilkkuu. Jos se olisi säännöllistä, siinä ei olisi mitään ihmeellistä, sillä vinhasti pyörivät neutronitähdet näkyvät sopivissa olosuhteissa pulsareina, joiden tuike on äärimmäisen säännöllistä.

Tabbyn tähden kirkkaudessa tapahtuu nopeita ja hyvin suuria pudotuksia, jotka ovat täysin epäsäännöllisiä. Niitä voi sattua yksittäin tai ryppäissä, ja myös himmenemisen määrä vaihtelee. Siksi Tabbyn työryhmä kiinnitti tähteen erityistä huomiota.

Alkoi näyttää siltä, että tähdessä itsessään ei tapahdu muutoksia, vaan sen lähistöllä on ”jotain”, mikä aika ajoin peittää tähden osittain taakseen, jolloin se näyttää vilkkuvan.

Kun vanhoja havaintoja pengottiin, kävi ilmi, että tähden kirkkaus on himmentynyt hiljalleen jo vuosikymmenien ajan. Olipa tähden lähettyvillä mitä tahansa, sitä olisi vähitellen tullut yhä lisää.

Mikään ei kiinnosta mediaa niin kuin mehevä lupaus Maan ulkopuolisesta elämästä ja älystä, joten uutisoinnin kärki kohdistui tähteä mahdollisesti ympäröiviin keinotekoisiin rakennelmiin. Energiaa keräävä Dysonin kehä, jolla on kokoa Maan kiertoradan halkaisijan verran. Tähden kokoisia avaruusaluksia… Kohta ne ovat jo täällä.

Eikös Stephen Hawking vastikään varoitellut, että meidän ei kannata huudella kylillä olemassaolostamme? Vihamieliset muukalaiset tulevat, valloittavat kotiplaneettamme ja orjuuttavat koko ihmiskunnan.

Niin voi tietysti joskus vielä käydä, mutta Tabbyn tähdestä viholliset eivät ole tulossa. Vastikään julkaistun uudemman tutkimuksen perusteella tähden kirkkaus ei olekaan vuosien mittaan himmentynyt. Ilmiö on näennäinen ja johtuu siitä, että havaintoja on tehty eri aikoina erilaisilla kaukoputkilla ja erilaisilla mittalaitteilla.

Samanlaista himmenemistä näyttää tapahtuneen myös monien muiden tähtien havaintoaineistoissa. Tabbyn tähden ajoittaiset himmenemiset ovat todellisia ja ne ovat edelleen arvoitus. Siellä ei kuitenkaan ole ollut käynnissä vuosikymmenien mittaista laajamittaista rakennusprojektia, joka olisi vähitellen peittänyt tähden taakseen.

Tai sitten projekteja on käynnissä kaikkialla…