Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Kinkkua ja kunnon kahvia kiertoradalle

Blogit Taivaan tähden 5.5.2016 08:41
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

17381322102_f61212693f_k Samantha Cristoforetti odottelee ISSpresson valmistumista Kansainvälisellä avaruusasemalla. Kuva: NASA

Ensimmäiset astronautit pusersivat tuubeista ruoaksi kutsuttua sohjoa suuhunsa ja John Young sai aikoinaan satikutia otettuaan pari eväsleipää avaruuteen - murut olisivat voineet tukkia venttiilit ja suodattimet - mutta nykyisin kiertoradalla nautitaan huippukokkien kehittelemistä kosmisista keitoksista.

Parhaillaan Kansainvälisellä avaruusasemalla leijuvan brittiastronautti Tim Peaken ruokalistaa on ollut laatimassa itse Heston Blumenthal. Yleisten einesehdotusten lisäksi astronauteilla - ainakin eurooppalaisilla - on mahdollisuus saada toteutettua myös vähän erikoisempia toiveita.