Kinkkua ja kunnon kahvia kiertoradalle
Ensimmäiset astronautit pusersivat tuubeista ruoaksi kutsuttua sohjoa suuhunsa ja John Young sai aikoinaan satikutia otettuaan pari eväsleipää avaruuteen – murut olisivat voineet tukkia venttiilit ja suodattimet – mutta nykyisin kiertoradalla nautitaan huippukokkien kehittelemistä kosmisista keitoksista.
Parhaillaan Kansainvälisellä avaruusasemalla leijuvan brittiastronautti Tim Peaken ruokalistaa on ollut laatimassa itse Heston Blumenthal. Yleisten einesehdotusten lisäksi astronauteilla – ainakin eurooppalaisilla – on mahdollisuus saada toteutettua myös vähän erikoisempia toiveita.
Vuosi sitten ISS-asemalla yli kuusi kuukautta viettänyt italialainen Samantha Cristoforetti sai Maasta mieluisan lahjan: painottomuudessa toimivan espressokoneen. Tai virallisesti laite valmisti tietenkin ISSpressoa.
Italialaiset yritykset Argotec ja Lavazza – kyllä, juuri se Lavazza – kehittivät yhteistyössä laitteen, joka täytti avaruuteen vietävälle tekniikalle asetetut tiukat vaatimukset ja samalla kunnon kahville asetetut ehkä vielä tiukemmat vaatimukset.