Kinkkua ja kunnon kahvia kiertoradalle

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
17381322102_f61212693f_k
Samantha Cristoforetti odottelee ISSpresson valmistumista Kansainvälisellä avaruusasemalla. Kuva: NASA

Ensimmäiset astronautit pusersivat tuubeista ruoaksi kutsuttua sohjoa suuhunsa ja John Young sai aikoinaan satikutia otettuaan pari eväsleipää avaruuteen – murut olisivat voineet tukkia venttiilit ja suodattimet – mutta nykyisin kiertoradalla nautitaan huippukokkien kehittelemistä kosmisista keitoksista.

Parhaillaan Kansainvälisellä avaruusasemalla leijuvan brittiastronautti Tim Peaken ruokalistaa on ollut laatimassa itse Heston Blumenthal. Yleisten einesehdotusten lisäksi astronauteilla – ainakin eurooppalaisilla – on mahdollisuus saada toteutettua myös vähän erikoisempia toiveita.

Vuosi sitten ISS-asemalla yli kuusi kuukautta viettänyt italialainen Samantha Cristoforetti sai Maasta mieluisan lahjan: painottomuudessa toimivan espressokoneen. Tai virallisesti laite valmisti tietenkin ISSpressoa.

Italialaiset yritykset Argotec ja Lavazza – kyllä, juuri se Lavazza – kehittivät yhteistyössä laitteen, joka täytti avaruuteen vietävälle tekniikalle asetetut tiukat vaatimukset ja samalla kunnon kahville asetetut ehkä vielä tiukemmat vaatimukset.