Nixon oli roisto ja avaruussukkula torso

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Space_Shuttle_011
Avaruussukkula nousemassa avaruuteen – mutta ei kovin turvallisesti eikä edullisesti. Kuva: NASA

Ja mitenkäs nämä kaksi väitettä liittyvät toisiinsa? Ensin mainittu on fakta, sillä presidentti Richard ”Tricky Dick” Nixon joutui vuonna 1974 eroamaan virastaan Watergate-skandaalin jälkimainingeissa. Jälkimmäinen on pitkälti mielipide, mutta en ole mielipiteineni yksin.

Mielipide on myös se, että näillä kahdella asialla olisi toistensa kanssa jotain tekemistä, mutta sillekin on olemassa perusteita.

Tammikuussa 1969 virkaan astunut Nixon paistatteli mielellään myös avaruusjulkisuuden valokeilassa. Edesmenneen John F. Kennedyn aikoinaan masinoiman kuuohjelman huipentuman aikaan heinäkuussa 1969 tuore presidentti kilautti Kuuhun Neil Armstrongille ja Buzz Aldrinille.

Ja heti kun silmä vältti, veti maton avaruusohjelman jalkojen alta. ”Palkinnoksi” Apollo 11 -lennon onnistumisesta Nixonin hallinto leikkasi heti tuoreeltaan Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinnon budjettia kymmenellä prosentilla. Vaikka NASA oli onnistunut vastaamaan Kennedyn heittämään haasteeseen ihmisen saamisesta Kuuhun ja takaisin ennen vuosikymmenen vaihdetta.