Nostetaan purjeet ja lähdetään tähtiin!

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
breakthrough-starshot-1
Milnerin ja Hawkingin kaavailema tähtiluotain ehättäisi Alfa Centauriin 20 vuodessa. Kuva Breakthrough Starshot

Näin haaveilevat venäläispohatta Juri Milner ja maailman todennäköisesti tunnetuin tutkija, kosmologi Stephen Hawking.

Kaksikko julkisti vastikään Breakthrough Starshot -hankkeen. 100 miljoonalla dollarilla lähdetään kehittämään tähtienvälistä purjeluotainta, joka taittaisi reilun neljän valovuoden matkan naapuritähti Alfa Centauriin parissa vuosikymmenessä.

Silkkaa huuhaata!

Ehkä, mutta eipäs hätiköidä. Periaatteessa se on mahdollista, vaikka tarvittavaa tekniikkaa ei ihan vielä olekaan. Toisaalta kännykkätekniikkaakaan ei ollut vielä jokunen vuosikymmen sitten ja nyt mobiiliviestimien käyttäjiä on maapallolla miljardeittain.