Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Nostetaan purjeet ja lähdetään tähtiin!

Blogit Taivaan tähden 15.4.2016 12:41
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
breakthrough-starshot-1

Milnerin ja Hawkingin kaavailema tähtiluotain ehättäisi Alfa Centauriin 20 vuodessa. Kuva Breakthrough Starshot

Näin haaveilevat venäläispohatta Juri Milner ja maailman todennäköisesti tunnetuin tutkija, kosmologi Stephen Hawking.

Kaksikko julkisti vastikään Breakthrough Starshot -hankkeen. 100 miljoonalla dollarilla lähdetään kehittämään tähtienvälistä purjeluotainta, joka taittaisi reilun neljän valovuoden matkan naapuritähti Alfa Centauriin parissa vuosikymmenessä.

Silkkaa huuhaata!

Ehkä, mutta eipäs hätiköidä. Periaatteessa se on mahdollista, vaikka tarvittavaa tekniikkaa ei ihan vielä olekaan. Toisaalta kännykkätekniikkaakaan ei ollut vielä jokunen vuosikymmen sitten ja nyt mobiiliviestimien käyttäjiä on maapallolla miljardeittain.

Tähtiluotain olisi mitättömän pieni, sillä sen paino punnittaisiin grammoissa, ja vauhtia sille antaisi yhtä kevyt valopurje. Aurinkopurjeita on pienessä mitassa ehditty kokeillakin, mutta tähtipurjetta Aurinko ei kovin pitkälle jaksaisi puhkua.

Säteilypaine pienenee nopeasti etäisyyden kasvaessa ja on jo Aurinkokunnan ulko-osissa niin vähäinen, että sen varaan ei voi laskea mitään. Tähtienvälisessä avaruudessa se on käytännössä olematon.

Tähtiluotaimelle antaisikin vauhtia gigawattiluokan laser, joka kiihdyttäisi sen nopeuden peräti 20 prosenttiin valonnopeudesta – eli pariinsataanmiljoonaan kilometriin tunnissa.

Miljoonia ja gigoja, ja toisaalta pikkuruista nanotekniikkaa. Haasteita ainakin on luvassa.

Tähtiluotain on vähän niin kuin Loch Nessin hirviö. Kuuluisan järven rantamilla vaeltavista ihmisistä varmaan 90 prosenttia toivoo näkevänsä hirviön, vaikka kenties vain 10 prosenttia uskoo sen olemassaoloon.

Luvut eivät ole minkään tutkimuksen tulosta, vaan puhtaasti arvauksia. Silti niitä voi soveltaa myös tähtiluotaimeen. Suurin osa ihmisistä varmastikin toivoo, että hanke toteutuu, jolloin saisimme joidenkin kymmenien vuosien kuluessa lähikuvia lähitähdestä.

Silti vain pieni osa ihmisistä todennäköisesti uskoo, että moinen alus todella lähtee jonain päivänä matkaan.

Vaikka tavoite on epäilemättä todellinen, sitä ei välttämättä saavuteta. Mutta sillä ei itse asiassa ole kovin paljon merkitystä. Projektin epäonnistuessakin se onnistuu.

Ihmiskunnan on tähdättävä tähtiin, jos se aikoo päästä edes tulevaisuuteen. Tällaisessa projektissa kehitettävästä tekniikasta on joka tapauksessa hyötyä, vaikka sitä ei saataisikaan tähtienväliseen avaruuteen.