Kellojen siirtely on naurettavaa pelleilyä

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
This image of the sky around the star Tau Boötis was created from the Digitized Sky Survey 2 images. The star itself, which is bright enough to be seen with the unaided eye, is at the centre. The spikes and coloured circles around it are artifacts of the telescope and photographic plate used and are not real. The exoplanet Tau Boötis b orbits very close to the star and is completely invisible in this picture. The planet has only just been detected directly from its own light using ESO's VLT.
Haluatko nähdä tähtiä? Varaudu valvomaan tuntia myöhempään – kiitos kesäajan. Kuva ESO/Digitized Sky Survey 2

Mitäs kello oikein on? Tätä kysellään taas monessa taloudessa, kun kelloja piti kääntää tunnilla eteenpäin.

Kesäaikaan voi tänä vuonna totutella parin päivän ajan, kun pääsiäinen sattuu samaan viikonloppuun kuin kellojen keinotekoinen siirtely. Se ei kuitenkaan tee tätä puuhastelua yhtään järkevämmäksi.

Viisareiden siirtämistä ”kesää kohti” kokeiltiin jo vuonna 1942 ja vakiintunut käytäntö siitä tuli vuonna 1981. Nykyisin toimitaan EU-direktiivin mukaan eli kesäaika on käytössä maaliskuun viimeisestä viikonlopusta lokakuun viimeiseen viikonloppuun.

Näin säästetään energiaa! Höpsis.