”Älkää herran tähden vastatko!”

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Four of the first ALMA antennas at the Array Operations Site (AOS), located at 5000 metres altitude on the Chajnantor plateau, in the II Region of Chile. Three of them — those which are pointing in the same direction — are being tested together as part of the ongoing Commissioning and Science Verification process. Across the image in the background is the impressive plane of the Milky Way, our own galaxy, here seen looking toward the centre. The centre of our galaxy is visible as a yellowish bulge crossed by dark lanes. The dark lanes are huge clouds of interstellar dust that lie in the disc of the galaxy. While opaque in visible light, they are transparent at longer wavelengths, such as the millimetre and submillimetre radiation detected by ALMA. ALMA, the Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, is the largest astronomical project in existence and is a truly global partnership between the scientific communities of East Asia, Europe and North America with Chile. ESO is the European partner in ALMA.
Onko tuolla jossain joku? Ja onko se vaaraksi meille? Kuva: ESO/Jose Francisco Salgado

Näin tokaisi tsekkitähtitieteilijä Zdeněk Kopal, kun häneltä aikoinaan kysäistiin, mitä pitäisi tehdä, jos ”kosminen puhelin” soi.

Ihmiskunta on yrittänyt löytää elämää ja älyä avaruudesta yli puolen vuosisadan ajan. Etsinnälle soisi menestystä, sillä täällä maapallolla äly tuntuu olevan yhä pahemmin kortilla.

Jos jossain muualla maailmankaikkeudessa todella on elämää – ja sitä älyä – mistä tiedämme, ettei se yhtä lailla etsi meitä? Emme mistään, mutta tuntuisi loogiselta, että tietoiset olennot pyrkivät löytämään tietoisuutta myös muualta.

Tunnettu fyysikko Stephen Hawking on samoilla linjoilla Kopalin kanssa. Hänen mukaansa voisi olla vaarallista, jopa tuhoisaa ihmiskunnan kannalta, jos meidät löydetään. Tai jos huhuiluihimme vastataan. Hawking on verrannut tilannetta siihen, kun Kristoffer Kolumbus ”löysi” Amerikan: alkuperäiskansalle kävi huonosti.