Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Raketteja vai raketteja?

Blogit Taivaan tähden 8.3.2016 18:42
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

NASA/ Curiosity-kulkija on vaeltanut Marsin pinnalla elokuusta 2012 lähtien. Kuva: NASA

Avaruustutkimus on kallista, sitä tuskin kiistää kukaan.

Yhdysvaltain Apollo-ohjelma, jonka tavoitteena oli päihittää Neuvostoliitto kuukilvassa, maksoi nykyrahassa 100-150 miljardia dollaria riippuen siitä, mitä kaikkea lasketaan mukaan. Alukset itsessään olivat kertakäyttöisiä, avaruuskeskusten rakenteita voitiin käyttää myöhemminkin.

Yksi ainoa Saturn V -kantoraketti laukaisuineen maksoi silloisissa taaloissa noin 375 miljoonaa, kun esimerkiksi Yhdysvaltain kansallisen tiedesäätiön (National Science Foundation) vuotuinen budjetti oli 440 miljoonaa.