Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Raketteja vai raketteja?

Blogit Taivaan tähden 8.3.2016 18:42
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
NASA/

Curiosity-kulkija on vaeltanut Marsin pinnalla elokuusta 2012 lähtien. Kuva: NASA

Avaruustutkimus on kallista, sitä tuskin kiistää kukaan.

Yhdysvaltain Apollo-ohjelma, jonka tavoitteena oli päihittää Neuvostoliitto kuukilvassa, maksoi nykyrahassa 100-150 miljardia dollaria riippuen siitä, mitä kaikkea lasketaan mukaan. Alukset itsessään olivat kertakäyttöisiä, avaruuskeskusten rakenteita voitiin käyttää myöhemminkin.

Yksi ainoa Saturn V -kantoraketti laukaisuineen maksoi silloisissa taaloissa noin 375 miljoonaa, kun esimerkiksi Yhdysvaltain kansallisen tiedesäätiön (National Science Foundation) vuotuinen budjetti oli 440 miljoonaa.

Kallistahan se oli. Tosin Apollo on huono vertailukohta, koska piikki oli niin sanotusti auki: kisa piti voittaa hinnalla millä hyvänsä, ja suunnilleen sen verran lysti tuli maksamaan.

Jos otetaan tuoreemmaksi esimerkiksi Curiosity-kulkija, joka matkasi kohti Marsia valtaosan vuodesta 2012, sen kokonaiskustannukset kohosivat laukaisuineen noin 2,5 miljardiin dollariin.

Sekin on iso raha, etenkin yhdestä ainokaisesta toisen planeetan pinnalla mönkivästä tutkimuslaitteesta. Curiosityn välittämistä tiedoista on hyötyä vain tietämyksen lisääntymisen kannalta.

Tosin sanan ”vain” voisi laittaa lainausmerkkeihin, sillä kulkijan tarkoituksena on nimenomaan lisätä tietämystämme naapuriplaneetasta. Sitä sanotaan perustutkimukseksi.

Mutta jos unohdetaan hyötynäkökohdat ja puhutaan pelkästään rahasta, niin kalleus on aina suhteellista: riippuu mihin menneitä markkoja verrataan.

Pysytään vuodessa 2012 ja otetaan Curiosity-kulkijan vertailukohdaksi Yhdysvaltain Irakin ja Afganistanin operaatiot. Epäsuhtainen pari, mutta jos monet pitävät avaruustutkimusta turhana, niin todennäköisesti vielä useampi pitää sotimista vielä turhempana.

Vuonna 2012 Yhdysvallat käytti Irakin operaatioon noin 10 miljardia dollaria ja Afganistaniin yli 110 miljardia dollaria.

Jos ne lasketaan yhteen, saadaan noin 120 miljardia dollaria. Mitä se tarkoittaa Curiosityyn verrattuna?

Mikäli samanlaisia kulkijoita alettaisiin laukaista avaruuteen tammikuun 1. päivänä, Irakin ja Afganistanin operaatioihin vuonna 2012 käytetyllä rahasummalla voitaisiin lähettää luotain kohti Marsia joka päivä helmikuun 17. päivään saakka.

Eli toisin laskettuna luotain viikossa melkein vuoden ajan. Tai jos otetaan vielä realistisempi lähestymistapa ja lähetetään Mars-luotain parin vuoden välein, mikä on viime aikoina ollut tahti, hommaa voitaisiin jatkaa melkein sadan vuoden ajan.