Raketteja vai raketteja?

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
NASA/
Curiosity-kulkija on vaeltanut Marsin pinnalla elokuusta 2012 lähtien. Kuva: NASA

Avaruustutkimus on kallista, sitä tuskin kiistää kukaan.

Yhdysvaltain Apollo-ohjelma, jonka tavoitteena oli päihittää Neuvostoliitto kuukilvassa, maksoi nykyrahassa 100-150 miljardia dollaria riippuen siitä, mitä kaikkea lasketaan mukaan. Alukset itsessään olivat kertakäyttöisiä, avaruuskeskusten rakenteita voitiin käyttää myöhemminkin.

Yksi ainoa Saturn V -kantoraketti laukaisuineen maksoi silloisissa taaloissa noin 375 miljoonaa, kun esimerkiksi Yhdysvaltain kansallisen tiedesäätiön (National Science Foundation) vuotuinen budjetti oli 440 miljoonaa.

Kallistahan se oli. Tosin Apollo on huono vertailukohta, koska piikki oli niin sanotusti auki: kisa piti voittaa hinnalla millä hyvänsä, ja suunnilleen sen verran lysti tuli maksamaan.