Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Tiede on tiensä päässä

Blogit Taivaan tähden 3.3.2016 09:41
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Spectrum_Apparatus Onko tieteellä enää mitään tehtävää? Kuva: John Browning/How to Work With the Spectroscope

Näin on tapana julistaa etenkin vuosisatojen vaihtuessa ja suurten löytöjen jälkeen. 1990-luvun lopullakin ilmestyi kirjoja, joiden nimenä oli jonkinlainen muunnelma teemasta. Joskus jopa suoraan ”The End of Science” eli Tieteen loppu.

Taustalla oleva ajatus ei toki ole, että tieteellistä tutkimusta ei enää tehtäisi. Se vain muuttuisi suurten linjojen selvittämisestä pienten yksityiskohtien viilailuksi. Periaatteessa kaikki tiedetään jo, mutta nyanssit ovat vielä vähän hakusessa.