Tiede on tiensä päässä

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Spectrum_Apparatus
Onko tieteellä enää mitään tehtävää? Kuva: John Browning/How to Work With the Spectroscope

Näin on tapana julistaa etenkin vuosisatojen vaihtuessa ja suurten löytöjen jälkeen. 1990-luvun lopullakin ilmestyi kirjoja, joiden nimenä oli jonkinlainen muunnelma teemasta. Joskus jopa suoraan ”The End of Science” eli Tieteen loppu.

Taustalla oleva ajatus ei toki ole, että tieteellistä tutkimusta ei enää tehtäisi. Se vain muuttuisi suurten linjojen selvittämisestä pienten yksityiskohtien viilailuksi. Periaatteessa kaikki tiedetään jo, mutta nyanssit ovat vielä vähän hakusessa.

Näkemys on tietenkin täysin harhainen.

Ehkä mullistavin esimerkki löytyy 1990-lopulta, sopivasti samoilta ajoilta, kun tieteen viimeksi meuhkattiin olevan tiensä päässä.