Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Uusi ”paljastus”: Kuusta kuului kummia

Blogit Taivaan tähden 25.2.2016 16:39
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Apollo_10_Lunar_Module_Rendezvous

Apollo 10 -lennolla ei pelkästään kuunneltu outoa musiikkia, vaan testattiin myös kuumoduulia. Kuva: NASA

Viime päivinä maailmalla ja meikäläisessäkin mediassa on kohu-uutisoitu, kuinka Apollo 10 -miehistö kuuli toukokuussa 1969 Kuuta kiertäessään yhtäkkiä outoa musiikkia.

Kun Thomas Stafford, John Young ja Eugene Cernan olivat Maasta katsottuna Kuun vastakkaisella puolella ja täydellisessä radiokatveessa, kaiuttimista ja kuulokkeista alkoi kuulua viheltävää ääntä, jota astronautit luonnehtivat ”musiikiksi”.

Jenkkiläinen Science Channel -kanava paljastaa NASA’s Unexplained Files -sarjassaan, että tapauksesta vaiettiin vuosikymmenten ajan ja arkistojen salat tulivat julki vasta nyt.

Tällaisille salaliittoteorioille on tyypillistä, että niiden lähtökohtana on väite, joka ei pidä paikkaansa. Ja niin on tälläkin kertaa.

Totta on se, että avaruuskilvan käydessä kuumimmillaan 1960-luvun lopulla myös Apollo 10 -lennon materiaali luokiteltiin salaiseksi. Sekä äänitallenteet että niistä tehdyt transkriptiot ovat kuitenkin olleet saatavilla arkistoista jo vuodesta 1973 lähtien.

Kyllä: yli 40 vuoden ajan.

Salaliittoteorioille on tyypillistä myös se, että ne perustuvat usein toimittajien laiskuuteen. Toisinaan tuntuu siltä, että ellei jotakin löydy netistä minuutissa tai parissa, sitä ei ole olemassa – tai sitten sen olemassaolo on tarkoituksella salattu.

Apollo 10 -lennon tallenteet ovat olleet nettiarkistossa vasta muutaman vuoden ajan, joten on ”luonnollista” olettaa, että niiden ei ole haluttu joutuvan vääriin käsiin eli oikean tiedon jahtaajille.

Salaliittoteoreetikkojen kannalta on tietysti kiusallista, että kaikki kyseisellä lennolla olleet astronautit ovat vielä elossa. NASAn pari päivää sitten julkaisemassa tiedotteessa on Cernanin kommentti, jonka mukaan ”tapaus ei ollut niin jännittävä, että olisin ottanut sitä vakavasti”.

Toki tällekin lausunnolle on selityksensä, jos haluaa uskoa Suureen Salaliittoon. Cernan on painostettu vähättelemään vuosikymmenien takaista ilmiötä, koska suuri yleisö ei saa tietää Totuutta: Kuussa on jotain sellaista, mistä on kaikki nämä vuosikymmenet haluttu vaieta.

Tai sitten kyse on Apollo-komento- ja kuumoduulien radiolaitteiden välisestä interferenssistä, joka korostui, kun niillä ei ollut Kuun kääntöpuolella vastaanotettavanaan muuta kuin toistensa signaalit.

Salaliittoteorioille onkin tyypillistä myös se, että suurin osa ihmisistä haluaa tietää, mutta osa ihmisistä haluaa uskoa. Mitä ja mihin tahansa.