Höpöhöpöä gravitaatioaaltojen synnystä

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
GWLocalization
Gravitaatioaaltojen lähde on 90 prosentin todennäköisyydellä pinkin viivan rajaamalla alueella. Sisemmäs mentäessä todennäköisyys pienenee. Kuva: LIGO

Pysytään vielä gravitaatioaalloissa, sillä ne tuntuvat edelleen kirjaimellisesti ravistelevan tiedeyhteisöä. LIGO-observatorioiden havaitsema signaali ei ollut ainoa tähtitieteellinen tapahtuma, joka osui viime syyskuun 14. päivään.

Vaivaiset 0,4 sekuntia gravitaatioaaltojen ohikulkua myöhemmin Maata kiertävä Fermi-avaruusteleskooppi havaitsi voimakkaan purkauksen tarkkailemillaan gammasäteilyn aallonpituuksilla. Tutkijoiden mukaan se tapahtui ”samalla suunnalla” kuin mustien aukkojen törmäys, joka oletuksen mukaan synnytti havaitun gravitaatioaaltopulssin.

Tiedeuutisoinnissa on helppo oikoa mutkia, koska asiat ovat usein niin vaikeita, että pieni yksinkertaistus ei ole pahitteeksi. Tällä kertaa mutkia oiottiin vähän liikaa.

Fermi-avaruusteleskoopin mittalaitteilla pystytään määrittämään melko tarkasti suunta, josta gammasäteilyä kulloinkin tulee. Parhaimmillaan tarkkuus on runsaan asteen kymmenyksen verran eli noin kolmannes Kuun näennäisestä läpimitasta.