Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Höpöhöpöä gravitaatioaaltojen synnystä

Blogit Taivaan tähden 20.2.2016 10:00
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

GWLocalization Gravitaatioaaltojen lähde on 90 prosentin todennäköisyydellä pinkin viivan rajaamalla alueella. Sisemmäs mentäessä todennäköisyys pienenee. Kuva: LIGO

Pysytään vielä gravitaatioaalloissa, sillä ne tuntuvat edelleen kirjaimellisesti ravistelevan tiedeyhteisöä. LIGO-observatorioiden havaitsema signaali ei ollut ainoa tähtitieteellinen tapahtuma, joka osui viime syyskuun 14. päivään.

Vaivaiset 0,4 sekuntia gravitaatioaaltojen ohikulkua myöhemmin Maata kiertävä Fermi-avaruusteleskooppi havaitsi voimakkaan purkauksen tarkkailemillaan gammasäteilyn aallonpituuksilla. Tutkijoiden mukaan se tapahtui ”samalla suunnalla” kuin mustien aukkojen törmäys, joka oletuksen mukaan synnytti havaitun gravitaatioaaltopulssin.