Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Höpöhöpöä gravitaatioaaltojen synnystä

Blogit Taivaan tähden 20.2.2016 10:00
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

GWLocalization Gravitaatioaaltojen lähde on 90 prosentin todennäköisyydellä pinkin viivan rajaamalla alueella. Sisemmäs mentäessä todennäköisyys pienenee. Kuva: LIGO

Pysytään vielä gravitaatioaalloissa, sillä ne tuntuvat edelleen kirjaimellisesti ravistelevan tiedeyhteisöä. LIGO-observatorioiden havaitsema signaali ei ollut ainoa tähtitieteellinen tapahtuma, joka osui viime syyskuun 14. päivään.

Vaivaiset 0,4 sekuntia gravitaatioaaltojen ohikulkua myöhemmin Maata kiertävä Fermi-avaruusteleskooppi havaitsi voimakkaan purkauksen tarkkailemillaan gammasäteilyn aallonpituuksilla. Tutkijoiden mukaan se tapahtui ”samalla suunnalla” kuin mustien aukkojen törmäys, joka oletuksen mukaan synnytti havaitun gravitaatioaaltopulssin.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu