Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Gravitaatioaallot – ollako vai eikö olla?

Blogit Taivaan tähden 19.2.2016 13:28
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

gravity-waves-3 Mallinnus kahden toisiaan kiertävän mustan aukon synnyttämistä gravitaatioaalloista. Kuva: LIGO

Tiedemaailmassa kuohuu jälleen. Vaikka luonnontieteellinen tutkimus on eksaktiuden perikuva, kaikki ei välttämättä ole aina sitä, miltä se näyttää.

Viime syyskuun 14. päivä hieman ennen meikäläistä puoltapäivää havaittiin LIGO-observatorion (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) mittalaitteilla signaali, jonka sai aikaan maapallon ohitse pyyhältänyt gravitaatioaalto.

1,3 miljardin valovuoden etäisyydellä kaksi mustaa aukkoa oli törmännyt toisiinsa – 1,3 miljardia vuotta sitten – noin 150 000 kilometrin sekuntinopeudella, siis lähes puolella valon nopeudesta. Sekunnin murto-osassa kolmen Auringon massan verran energiaa muuttui gravitaatioaalloiksi.