Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Kuinka kadottaa maailmankaikkeus?

Blogit Taivaan tähden 15.2.2016 08:17
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

ancientcluster Kuvasta puuttuu yli 95 prosenttia. Kuva: NASA/ESA

1600-luvun alussa Galileo Galilei avasi uuden ikkunan maailmankaikkeuteen. Kuultuaan ”erään hollantilaisen” keksimästä optisesta laitteesta hän rakensi itselleen kaukoputken ja suuntasi sen taivaalle.

Säntillinen tutkija alkoi kirjata muistiin näkemäänsä ja sitähän riitti: Kuun pinnan rosoisuus, tummat läikät Auringon pinnalla, Venuksen vaiheet, Jupiterin kuut. Kaikki havaintoja, jotka sotivat vallinnutta maakeskistä maailmankuvaa vastaan.

Vähitellen mielikuva universumista muuttui. Aurinko onkin kaiken keskus ja planeetat - jollainen myös Maa on - kiertävät sitä omilla radoillaan. Käsitysten muuttumista ei suotta ole sanottu vallankumoukseksi.