Omien eväiden syönti kielletty!

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Expedition_20_crew_members_share_a_meal_at_a_galley_in_the_Unity_node_of_the_International_Space_Station_-_20090731
Kansainvälisellä avaruusasemalla syödään melkoisia herkkuja. Kuva: NASA

Vanha ”totuus” on, että avaruuslennoilla ateriat puserretaan tuubista suoraan suuhun. Puoli vuosisataa sitten se pitikin paikkansa.

Ennen miehitettyjä avaruuslentoja ei ollut varmuutta edes siitä, pystyykö painottomuudessa nielemään kunnolla. No pystyy, kuten aika pian todettiin, mutta ruoka ei ollut kummoista kurmeeta.

Ihkaensimmäisillä avaruuspompuilla ei ehtinyt mikään sudennälkä tullakaan, mutta kun lennot alkoivat venyä päivien mittaisiksi, aterioinnista tuli tärkeä osa tarkasti aikataulutettua ohjelmaa – sekä ravinnonsaannin varmistamiseksi että aineenvaihdunnan ja ruoansulatuksen toiminnan tutkimiseksi.

Tuubisooseista siirryttiin kuivamuonaan: ”Lisää vain kuuma vesi!” Iso ongelma avaruusaterioinnissa on painottomuus. Kaikki leijuu ilmassa, jos se ei ole jossain kiinni. Kun muoviin pakattuun ruokaan sekoitettiin vettä, siitä tuli tahmaa, jota oli helpompi käsitellä kuin sinne tänne sinkoilevia perunoita ja porkkanoita.