Oliko Galileo Galilei tyhmä?

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Galileo Galilei esittelemässä kaukoputkeaan Venetsian eliitille. Kuva: Wellcome Images/CC-BY-4.0

Äkkiseltään kummallinen kysymys, kun kyse on kuitenkin maailmankuvamme kehityksen kannalta keskeisestä hahmosta.

1600-luvun alussa Galilei kuuli huhuja instrumentista, jolla näkee kauas. Vaikka optiikan perusteet olivat herralla vähän hakusessa, onnistui kiivasluontoinen italialainen rakentamaan toimivan kaukoputken.

Laadultaan se ei ollut hääppöinen. Linssi oli pieni, suurennus vähäinen ja näkökenttä rajallinen; Kuustakin näkyi vain pieni palanen kerrallaan. Silti teleskoopin tuottamat tulokset olivat mullistavia.

Galilei totesi, että Kuu ei olekaan täydellisen sileä pallo, kuten aiemmin oli kuviteltu. Planeetoista kirkkaimmalla eli Venuksella näytti olevan samanlaiset vaiheet kuin Kuulla. Jupiteria kiersi neljä pientä kuuta, vaikka kaiken kiertoliikkeen piti tapahtuman Maan ympäri. Ja myös Saturnuksella oli kaksi kuuta ympärillään.