Entinen tuleva astronautti Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta ja sitä koskevia käsityksiä.

Oliko Galileo Galilei tyhmä?

Markus Hotakainen
Blogit Taivaan tähden 31.1.2016 09:46
Galileo Galilei esittelemässä kaukoputkeaan Venetsian eliitille. Kuva: Wellcome Images/CC-BY-4.0 Äkkiseltään kummallinen kysymys, kun kyse on kuitenkin maailmankuvamme kehityksen kannalta keskeisestä hahmosta. 1600-luvun alussa Galilei kuuli huhuja instrumentista, jolla näkee kauas. Vaikka optiikan ...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Markus Hotakainen

Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Keskustelu

Mahdollisesti hän katsoi aurinkoa silloin kun se oli kevyen pilviverhon takana niin, että sen valo ei enää lainkaan häikäissyt. Tuolloin voi kyllä nähdä noita auringonpilkkuja paljain silminkin, jos niitä sattuu olemaan näkyvillä, olen todennut sen itsekin. Toisaaltaan kyllä kait jo tuolloinkin osattiin noeta myös ikkunalasia, kun haluttiin tiirata vaikkapa auringonpimennyksiä.

Itse asiassa Galilei katseli Aurinkoa suoraan kaukoputken lävitse, kun se oli hyvin matalalla eli huomattavasti himmentyneenä. Ja aika pian keksi myös heijastaa Auringon kuvan kaukoputken lävitse valkoiselle levylle, jolloin silmille ei koidu minkäänlaista haittaa. Kiinalaisissa aikakirjoissa on merkintöjä auringonpilkuista jo paljon ennen Galileita ja nimenomaan paljain silmin pilviverhon tai hiekkamyrskyn lävitse nähtyinä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *