Kertakäyttöinen vai kestoraketti?

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
blue-origin-new-shephard-rocket-landing-test-1
Blue Origin -yhtiön New Shepard laskeutuu toistamiseen avaruudesta maanpinnalle. Kuva: Blue Origin

Avaruusmarkkinat ovat mullistumassa ja se on yksityisen sektorin ansiota.

Alan yrityksistä sekä Blue Origin että SpaceX ovat onnistuneet laukaisemaan avaruuden rajoille raketin, joka on laskeutunut ehjänä takaisin. Eikä siinä vielä kaikki: rakettia voidaan käyttää uudelleen. Blue Originin New Shepard -raketti kävi jo toistamiseen yli sadan kilometrin korkeudessa, SpaceX:n Falcon 9 -raketin uusintalento on vielä harkinnassa.

Tuhlailun aika on siis ohi. Pahimmillaan törsääminen oli 1960-luvulla ja 1970-luvun alussa, kun jenkkien oli päihitettävä neukut hinnalla millä hyvänsä. Ja sen verran kuukilvan voitto suunnilleen tuli maksamaan.

Kuuta kohti lähdettiin Saturn V -kantoraketilla, jolla oli täydellä polttoainelastilla painoa 2 970 000 kiloa. Lennon päätteeksi astronauttikolmikko palasi Maahan komentomoduulissa, joka painoi 5 560 kiloa – eikä sitä voitu käyttää uudelleen.